Bulgur se dobija neobičnom obradom durum pšenice. Ona se najprije kuva, a zatim se suši i tako osušena lomi na veoma sitne ili nešto veće komadiće. Ova namirnica ima veoma dugu tradiciju u kuhinjama zemalja Bliskog istoka i koristi se kao prilog uz razne vrste kuvanih jela sa mesom i povrćem, za pilav ili kao dodatak salatama. Danas vam donosimo najjednostavniji recept za bulgur koji se pravi slično kao pirinič, a uspeva bukvalno svima i uvek.
- Sastojci:
- 200 g bulgura
- 15 g putera
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- 350 ml bujona
- peršun
Priprema:
U 350 ml vode izdrobite kocku za supu i ostavite da proključa. U drugoj šerpi ili tiganju istopite puter i dodajte maslinovo ulje, kao i mleveni čen belog luka. Posle minut dodajte bulgur i kuvajte poklopljeno. Kada tečnost ispari kuvajte bulgur još nekih 5-6 minuta, a onda promešajte. Posolite i začinite po želji, pa promešajte i sklonite sa šporeta. Ostavite da odmori poklopljen nekih 10 minuta. Nakon toga samo viljuškom promešajte i dodajte seckani peršun. Služite kao prilog mesu, u salati...
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus