Bulgur se dobija neobičnom obradom durum pšenice. Ona se najprije kuva, a zatim se suši i tako osušena lomi na veoma sitne ili nešto veće komadiće. Ova namirnica ima veoma dugu tradiciju u kuhinjama zemalja Bliskog istoka i koristi se kao prilog uz razne vrste kuvanih jela sa mesom i povrćem, za pilav ili kao dodatak salatama. Danas vam donosimo najjednostavniji recept za bulgur koji se pravi slično kao pirinič, a uspeva bukvalno svima i uvek. 

  • Sastojci: 
  • 200 g bulgura 
  • 15 g putera 
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka
  • 350 ml bujona 
  • peršun

Priprema:
U 350 ml vode izdrobite kocku za supu i ostavite da proključa. U drugoj šerpi ili tiganju istopite puter i dodajte maslinovo ulje, kao i mleveni čen belog luka. Posle minut dodajte bulgur i kuvajte poklopljeno. Kada tečnost ispari kuvajte bulgur još nekih 5-6 minuta, a onda promešajte. Posolite i začinite po želji, pa promešajte i sklonite sa šporeta. Ostavite da odmori poklopljen nekih 10 minuta. Nakon toga samo viljuškom promešajte i dodajte seckani peršun. Služite kao prilog mesu, u salati... 

Izvor: Stvar ukusa