Palenta je tradicionalno italijansko jelo koje možete da služite i za doručak, ali i ručak. Sve zavisi od toga koje ćete joj namirnice dodati, a jedan od najstarijih recepta je za prženu palentu. Ako želite da napravite lagan, a ukusan ručak, onda vam predlažemo da isprobate recept za palentu sa sosom od pečuraka čuvenog italijanskog kuvara Đenara Kontalda.

  • Sastojci: 
  • Za sos od pečurka:
  • malo maslinovog ulja
  • 2 deblje šnite slanine
  • 1 šargarepa 
  • 1/2 crnog luka 
  • 1 štap celera 
  • 300-400 g pečuraka
  • 200 ml paradajz sosa 
  • 200 ml bujona 
  • 1 ljuta papričica 
  • Za palentu:
  • 1 l vode 
  • 250 g palente 
  • komad putera 

Priprema:
Na malo zagrejanog ulja propržite secanu slaninu i šargarepu. Zatim dodajte sitno seckani crni luk i celer. Kada povrće omekša dodajte pečurke koje ste isekli na četvrtine. Nakon par minuta sipajte paradajz sos i posolite. Promešajte i sipajte bujon i dodajte celu ljutu papričicu. Zatim dodajte sekcane stabljike peršuna. Kuvajte još 30-35 minuta. Stavite vodu da proključa, pa otopite puter. Postepeno sipajte palentu i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. U tanjir sipajte palentu, pospite rendanim parmezanom i preko sipajte sos od pečuraka i pospite parmezanom. 

Izvor: Stvar ukusa