Sastojci:

Za fil:

  • 225 g krem sira, omekšanog
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 120 ml slatke pavlake

Za sloj od bresaka:

  • 470 g bresaka, isečenih na kriške
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • ½ kašičice cimeta
  • ¼ kašičice muskatnog oraščića
  • 1 kašičica limunovog soka

Za mrvičasti sloj:

  • 120 g mlevenog keksa
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašike putera, otopljenog

Za sastavljanje:

  • 6–8 korneta
Zašto je korisno da jedete breskve?

Pre svega, breskvaje bogata mikroelementima i antioksidansima. Takođe, prirodna slatkoća breskvu čini dobrom zamenskom namirnicom za prerađene slatkiše. Hlorogena kiselina, jedan od glavnih antioksidanasa u breskvi, pomaže uklanjanju slobodnih radikala, i smanjuje efekte starenja i nastanak hroničnih bolesti. Breskva sadrži čak 10 različitih vitamina, poput vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacina, folata i pantotenske kiseline. Od minerala sadrži kalijum, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan, gvožđe i kalcijum. Samim time je dobra za zdaravlje crvenih krvnih zrnaca, kostiju i nervnog sistema.

Recept za čizkejk od bresaka:

Kako biste napravili čizkej, u činiji umutite krem sir dok ne postane glatko. Dodajte šećer u prahu i vanilu, pa nastavite da mutite dok ne postane penasto. U posebnoj činiji, umutite slatku pavlaku dok se ne formiraju meki vrhovi. Lagano je umešajte u smesu od krem sira. Ohladite u frižideru dok pripremate breskve.

Za sloj od bresaka, stavite breskve, smeđi šećer, kukuruzni skrob, cimet, muskatni oraščić i limunov sok u šerpu na srednjoj vatri.
Kuvajte 5–7 minuta, često mešajući, dok se ne zgusne i ne postane poput sirupa. Ostavite da se potpuno ohladi.

Za mrvičasti sloj, pomešajte mleveni keks, smeđi šećer i cimet. Dodajte otopljeni puter dok se ne sjedini. Ostavite sa strane da se ohladi. Zatim kašikom stavite sloj breskvi na dno svakog korneta.

Kašikom ili špricem sipajte smesu za čizkejk dok se ne napuni do vrha. Dodajte još jednu kašiku bresaka preko sloja čizkejka. Obilno pospite slojem od keksa. Uživajte! Možda ćete želeti da iskoristite sezonu jagoda i napravite najukusniji čizkejk.

Pročitajte kako se prave čizkejk američke palačinke

BONUS VIDEO

Mini čizkejk  Izvor: Mini čizkejk

StvarUkusa