Sastojci:
- 8 zrelih breskvi
- 4 kašike šećera
- 1 ¼ kašičice mlevenog cimeta
Za mrvice:
- 110 g višenamenskog brašna
- 80 g tamno braon šećera
- 70 g putera
Za podlogu za kolač:
- 250 g keksa
- 2 kašike šećera
- 75 g putera
Za fil:
- 800 g punomasnog krem sira, sobne temperature
- 250 g šećera
- 200 g slatke pavlake, sobne temperature
- 1 ½ kašika kukuruznog skroba
- 2 ½ kašičice ekstrakta vanile
- 4 velika jajeta
Recept za čizkejk sa breskvama posut prhkim mrvicama:
Za čizkejk sa sa breskvama zagrejte rernu na 205ºC. Pripremite pleh sa papirom za pečenje. Nasecite breskve na kriške. Pomešajte breskve, šećer i cimet. Raširite breskve u ravnom sloju u plehu i pecite 15 minuta ili dok ne omekšaju. Ostavite ih da se ohlade na plehu dok pripremate ostatak. Za mrvice, pomešajte brašno i smeđi šećer u činiji. Rastopite puter i prelijte ga preko mešavine brašna. Mešajte viljuškom dok ne dobijete izmrvljenu strukturu. Ostavite sa strane dok pravite podlogu i fil za čizkejk.
Za podlogu za kolač zagrejte rernu na 160ºC. Kalup za torte obložite papirom za pečenje. U blenderu usitnite keks i šećer, dok ne dobijete finu teksturu poput peska. Rastopite puter. Dodajte otopljeni puter u blender i izblendirajte ga zajedno sa mrvljenim keksom.
U kalup ubacite smesu od mrvljenog keksa i pritiskajte čašom da se podloga izravna. Pecite 10 minuta. Zatim ostavite da se ohladi. Rernu ostavite uključenu.
Za fil mikserom mešajte krem sir 1 minut na maloj brzini. Zatim dodajte šećer i mešajte mikserom 1 minut na maloj brzini. U maloj činiji pomešajte slatku pavlaku i kukuruzni skrob, dok smesa ne postane glatka. Dodajte smesu u krem sir sa ekstraktom vanile i mutite mikserom na maloj brzini dok se ne sjedini. Zatim dodajte jaja i mutite na maloj brzini dok se ne sjedini.
Polovinu fila za čizkejk sipajte preko podloge i izravnajte kašikom. Preko stavite polovinu pečenih breskvi u ravnom sloju. Zatim preko toga prelijte drugu polovine fila za čizkejk i izravnajte, pa na kraju dodajte drugu polovinu pečenih breskvi u ravnom sloju, a preko toga mrvice testa
Prokuvajte vodu. Stavite kalup za tortu u drugi pleh pa sve zajedno u treći pleh napunjen vrelom vodom do ⅔ . Pecite 1 sat i 25-35 minuta. Nakon toga isključite rernu, malo otvorite vrata i ostavite da se kolač hladi u rerni 1 sat. Zatim ga izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi oko 1 sat na sobnoj temperaturi. Na kraju, kada se zagreje na sobnoj temperaturi, stavite ga u frižider i ostavite da odstoji najmanje 6 sati, najbolje preko noći. Uživajte! Ukoliko volite čizkejk, možda ćete želeti da napravite i čizkejk kocke sa kupinama.
Pročitajte kako se pravi čizkejk u čaši spreman za 5 minuta
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus