Sastojci:

  • 150 g mlevenog keksa
  • 1 kašika šećera
  • 8 kašika putera
  • 450 g jagoda
  • 230 g krem sira, sobne temperature
  • 140 g šećera
  • 240 ml slatke pavlake, ohlađene
  • 340 g maskarpone sira, ohlađenog
  • 2 kašike limunovog soka
  • 14 g nearomatizovanog želatina, (2 kesice)

Za dekoraciju:

  • 240 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice vanilinog ekstrakta
  • 6 jagoda, presečenih na pola
Zašto je korisno da jedete jagode?

Jagode su prava riznica vitamina C, a sadrže i mangan, kalijum, folate i druge minerale i vitamine. Antocijan koji im daje boju je blagotvoran za srce. Imaju antioksidativna i antibaktrerijska svojstva.

Recept za čizkejk od jagoda:

Kako biste napravili ovaj čizkejk, prvo namažite dno i stranice kalupa za torte prečnika 23 cm i obložite stranice sa 1-2 trake papira za pečenje. Pomešajte mleveni keks sa 1 kašikom šećera i 8 kašika otopljenog putera. Promešajte da se mrvice ravnomerno navlaže, a zatim pritisnite na dno kalupa. Zamrznite 15 minuta ili stavite u frižider 30 minuta da se mrvice stegnu.

Operite i osušite jagode, zatim ih oljuštite i isecite na četvrtine. Pasirajte u blenderu, dok ne postanu glatke, a zatim procedite kroz cediljku i ostavite sa strane. Trebalo bi da dobijete 350 ml pirea. U velikoj posudi pomešajte krem sir i šećer. Mutite na srednjoj brzini 2 minuta dok ne postane penasto i glatko.

Dodajte 250 g šlaga i mutite dok ne postane penasto (3-5 minuta na velikoj brzini). Smanjite brzinu na nisku i umešajte maskarpone, pa mutite dok se dobro ne sjedini i ne postane glatko. Dodajte 1 pire od jagoda i 2 kašike limunovog soka i blendirajte dok ne postane glatko. U plitkoj posudi otpornoj na toplotu sipajte 120 ml hladne vode i pospite želatin preko. Ostavite 5 minuta da nabubri i upije vodu.

Zagrevajte želatin dok se potpuno ne rastvori i tečnost ne postane bistra. Muteći mikserom na niskoj brzini postepeno dodajte želatin i mutite dok se dobro ne sjedini. Prebacite fil od čizkejka preko ohlađene kore, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider najmanje 4 sata ili preko noći dok se potpuno ne ohladi, a zatim servirajte sa željenim prelivima. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čizkejk američke palačinke.

Pročitajte kako se pravi najlepši čizkejk sa cveklom

BONUS VIDEO

Mini čizkejk  Izvor: Mini čizkejk

StvarUkusa