Sastojci:

  • 320 g ovsenih pahuljica
  • 240 ml vrućeg mleka
  • 4 manje rendane šargarepe
  • 140 g urmi bez koštica
  • 140 g orašastih plodova, lagano iseckanih
  • rendana kora od 2 pomorandže
  • 2 kašičice cimeta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • sveže ceđeni sok od 2 pomorandže

Sastojci za krem:

  • 120 ml slatke pavlake
  • 600 g krem sira
  • rendana kora od 1 limuna
  • med, po ukusu
Zašto je korisno da jedete šargarepu?

Šargarepa je izvor dobar izvor beta karotena, vitamina K1, vlakana, kalijuma i antioksidanasa.

Recept za kolač sa šargarepom:

Kako biste napravili ovaj kolač, prelijte ovsene pahuljice vrućim mlekom i ostavite da se natapaju 5–10 minuta. Dodajte rendanu šargarepu u ovsene pahuljice i dobro promešajte. Potopite urme u toplu vodu dok ne omekšaju. Dodajte seckane orahe, koru pomorandže, cimet, prašak za pecivo, so, omekšale urme i sok od pomorandže. Dobro promešajte.

Prebacite smesu u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Pecite na 175°C oko 20 minuta, dok osnova ne postane čvrsta i blago zlatna. stavite da se potpuno ohladi.

Nakon toga pripremite krem. Umutite slatku pavlaku dok se ne formira meki sneg.U posebnoj posudi pomešajte krem sir, koru limuna i med. Pažljivo umešajte šlag u smesu sa sirom.

Isecite pečeni kolač na 4 jednaka dela. Prebacite krem u poslastičarsku kesu pa premažite pri komad kolača kremom, zatim preko njega stavite drugi komad kolača i tako dok ne istrošite sve.

Premažite ceo kolač ostatkom krema. Ubacite ga u frižider na barem pola sata. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i kolač podmoskovske večeri, po ruskom receptu.

Pročitajte kako se pravi žuti kolač sa višnjama

BONUS VIDEO

00:09
Recept za brzinski kolač od ovsa i zrelih banana Izvor: Instagram/merirasoi2024

StvarUkusa