Sastojci:
Za kuglof:
- 200 g putera
- 100 g čokolade
- 50 g kakao praha
- 4 jajeta
- 250 g šećera
- Prstohvat soli
- 100 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 cele banane (oljuštene)
Za glazuru:
- 70 g čokolade
- 2 kašike mleka
Priprema:
Sočan, pun čokolade i iznenađenje u sredini – ceo komad banane. Ovaj kuglof mami mirisom i jednostavnošću, a svaki zalogaj topi se u ustima.
Otopite puter i čokoladu na pari ili laganoj vatri, pa ostavite da se prohladi. Umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodajte kakao i prohlađenu čokoladnu smesu, pa sjedinite. Umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo, mešajući špatulom ili mikserom na niskoj brzini dok ne dobijete glatko testo. Podmažite i pobrašnite kalup za kuglof. Sipajte polovinu smese u kalup, poređajte cele banane po sredini, pa prelijte ostatkom smese.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 50 minuta. Proverite čačkalicom – treba da izađe skoro suva (vodite računa da ne ubodete u bananu). Ohladite kuglof 10–15 minuta u kalupu, pa pažljivo istresite na tanjir.
Otopite čokoladu s mlekom na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj. Prelijte preko prohlađenog kolača i ostavite da se stegne. Ukrasite malinama.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini