Recept za kuglof dolazi iz Nemačke, a ovaj kolač se peče u specifičnom kalupu koji ima rupu na sredini, pa zbog svog neobičnog oblika često ukrašava praznične trpeze. Osnova je mekano testo koje možete da napunite suvim voćem ili nekim drugim sastojkom po želji, a takođe možete da ga prelijte glazurom ili ganašem. Danas vam donosimo recept za najslasniji čokoladni kuglof koji se jednostavno priprema.
- Sastojci:
- 360 ml vrele vode
- 125 g kakaoa
- 420 g brašna
- 500 g šećera
- 2,5 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 210 g putera (neslanog)
- 220 g kisele pavlake (sobne temeprature)
- 120 ml ulja
- 4 jajeta
- 1 kašika ekstrakta vanile
- Za ganaš:
- 120 g čokolade
- 110 ml slatke pavlake
- 1 kašika putera (sobne temeprature)
Priprema:
Kalup za kuglof premažite istopljenim puterom i pospite brašnom ili kakaom. U posudi umutite vrelu vodu i kakao dok se dobro ne sjedine. Ostavite da se smesa ohladi 10 minuta. Zatim u smesu dodajte istopljeni puter, pavlaku, ulje, jaja i vanilu i sve dobro sjedinite. U drugoj posudi pomešajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i so. Pomešajte suve i mokre sastojke i mešajte dok se dobro ne sjedine. Sipajte dobijenu smesu u kalup za kuglof. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 55 minuta. Gotov kolač ohladite u kalupu 20 minuta, pa prebacite na podlogu na kojoj ćete servirati kolač. Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom i puterom, pa prelijte preko kuglofa. Čuvajte kolač pokriven na sobnoj temperaturi do 5 dana.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus