Recept za kuglof dolazi iz Nemačke, a ovaj kolač se peče u specifičnom kalupu koji ima rupu na sredini, pa zbog svog neobičnog oblika često ukrašava praznične trpeze. Osnova je mekano testo koje možete da napunite suvim voćem ili nekim drugim sastojkom po želji, a takođe možete da ga prelijte glazurom ili ganašem. Danas vam donosimo recept za najslasniji čokoladni kuglof koji se jednostavno priprema. 

  • Sastojci: 
  • 360 ml vrele vode 
  • 125 g kakaoa
  • 420 g brašna 
  • 500 g šećera 
  • 2,5 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 210 g putera (neslanog) 
  • 220 g kisele pavlake (sobne temeprature) 
  • 120 ml ulja 
  • 4 jajeta 
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • Za ganaš:
  • 120 g čokolade
  • 110 ml slatke pavlake
  • 1 kašika putera (sobne temeprature)

Priprema: 
Kalup za kuglof premažite istopljenim puterom i pospite brašnom ili kakaom. U posudi umutite vrelu vodu i kakao dok se dobro ne sjedine. Ostavite da se smesa ohladi 10 minuta. Zatim u smesu dodajte istopljeni puter, pavlaku, ulje, jaja i vanilu i sve dobro sjedinite. U drugoj posudi pomešajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i so. Pomešajte suve i mokre sastojke i mešajte dok se dobro ne sjedine. Sipajte dobijenu smesu u kalup za kuglof. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 55 minuta. Gotov kolač ohladite u kalupu 20 minuta, pa prebacite na podlogu na kojoj ćete servirati kolač. Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom i puterom, pa prelijte preko kuglofa. Čuvajte kolač pokriven na sobnoj temperaturi do 5 dana.

BONUS VIDEO: 

Kolač Toma Kruza Instagram/doans_bakery_woodland

Izvor: Stvar ukusa