Sastojci:
- 125 g pistaća, podeljena upotreba
Za makarone:
- 80 g mlevenog bademovog brašna
- 200 g šećera u prahu
- 100 g belanaca
- 50 g šećera
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- zelena prehrambena boja, opciono
Za krem od pistaća:
- 115 g putera, omekšanog
- 120 g šećera u prahu
- 0,5 kašičice vanilinog ekstrakta
- 15 ml pavlake
Za fil:
- 30 g iseckanih malina ili džema od malina
Recept za domaće makarone sa pistaćima i malinama:
Kako biste napravili makarone, prvo počnite pripremom brašna od pistaća. Stavite pistaće u blender i blednirajte da biste ih izmleli u fine mrvice. Vodite računa da ih ne izblendirate previše. Prebacite fino mlevene pistaće u cediljku ili sito i prosejte 60 grama pistaća u veliku posudu za mešanje. Ostavite preostale pistaće sa strane za fil. Zatim prosejte bademovo brašno i šećer u prahu. Kašikom sjedinite suve sastojke.
Nakon toga pripremite beze. Odvojite belanca od žumanaca i stavite ih u posudu za mešanje. Potrebna su vam otprilike 3 velika belanca.
Dodajte šećer uprahu i počnite da mutite malom brzinom nekoliko minuta, dozvoljavajući šećeru da se rastvori. Povećajte brzinu na veliku i mutite dok se ne formira čvrst sneg. Dodajte ekstrakt vanile i nekoliko kapi zelene prehrambene boje, a možete takođe da dodate i kap žute boje da biste dobili boju pistaća. Umešajte boju i špatulom.
Prebacite beze u posudu za mešanje sa suvim sastojcima. Koristite špatulu i kašiku za mešanje, lagano kombinujući sve sastojke. Kada se formira gusto testo, počnite da ga mešate rukom. Nastavite da mešate i preklapate dok se testo za makarone ne odvoji od špatule i ne slegne na u roku od 8 do 10 sekundi. Pazite da ne preterate sa mešanjem u ovom trenutku!
Obložite dva velika pleha za pečenje silikonskim podlogama i dodatnim papirom za pečenje, ako želite. Prebacite testo za makarone u kesu za kolače sa jednostavnim okruglim vrhom. Istiskajte male količine testa za makarone na silikonsku podlogu, razmaku od oko 3,8 cm. Kada su svi kolači istisnuti, kucnite plehom za pečenje nekoliko puta o radnu površinu/pult da biste oslobodili zarobljene mehuriće vazduha.
Ostavite testo da odstoji na sobnoj temperaturi 1 sat da se odmori i formira tanku koru spolja. Kora će biti suva na dodir. Zagrejte rernu na 150°C. Pecite makarone 18 do 20 minuta, dok se lako ne odvoje od podloge/papira. Izvadite ih iz rerne i ostavite ih da se hlade na plehovima nekoliko minuta, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade. Poređajte kore makarona po veličini.
U međuvremenu, pripremite fil. Stavite omekšani puter u posudu srednje veličine za mešanje. Mutite puter nekoliko minuta dok ne postane kremast i gladak. Dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanile, pavlaku i preostale mlevene pistaće. Mutite ih zajedno sa puterom dok ne dobijete pahuljast krem od putera. Po želji, dodajte nekoliko kapi zelene prehrambene boje. Prebacite glazuru u kesu za kolače sa jednostavnim okruglim vrhom.
Kore makarona potpuno ohladite pre nego što dodate fil i sklopite ih. Uparite kore makarona po veličini i okrenite pola kora. Na svaku polovinu stavite izdašan špric glazure, ostavljajući mali otvoreni prostor u sredini za bobice. U sredinu stavite maline, zatim prekrijte drugom korom i spojite kolačiće. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i francuske makarone.
Pročitajte kako se prave makaroni sa ukusom cimet rolnica
BONUS VIDEO
StvarUkusa
