Sastojci:

Za tri kore 22x29 cm:

  • 500 g brašna
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g putera
  • 1 jaje
  • 100 g pavlake
  • 20 g kakao praha
  • 8 g vanilinog šećera
  • 8 g praška za pecivo

Za sloj sa orasima:

  • 150 g oraha
  • 200 g gustog džema

Za krem:

  • 400 ml mleka
  • 50 g brašna
  • 190 g kondenzovanog mleka sa šećerom
  • 200 g putera
  • 8 g vanilinog šećera
Zašto je važno da konzumiramo kakao?

Kakao sadrži flavaonoide, koji su značajni za očuvanje kognitivnih sposobnosti. Sadrži i magnezijum. Kakao se preporučuje osobama koje imaju probleme sa krvnom slikom, manjkom gvožđa i anemijom.

Recept za kolač podmoskovske večeri:

Za ovaj kolač, prvo izvadite puter na vreme, da se malo zagreje. Dobro pomešajte brašno i prašak za pecivo, a zatim prosejte. Stavite puter u posu i mutite mikserom dva minuta, a zatim postepeno dodajte šećer i mutite još 5-7 minuta. Dodajte vanilin šećer, umutite jaje, dodajte pavlaku i mutite dok ne postane glatko. Zatim postepeno, ali brzo dodajte brašno sa praškom za pecivo. Odvojite malo više od polovine testa i umešajte kakao prah u preostalo testo. Uključite mikser i mesite testo bukvalno 1-2 minuta dok ne postane glatko.

Imaćete 2 vrste testa - svetlo, mekše i fleksibilnije, i tamno, malo gušće. Razvaljajte svetlo testo i podelite ga na tri približno jednaka dela. Svaki deo oblikujte u loptu i obložite folijom. Razvaljajte tamno testo i takođe ga umotajte u foliju. Svetlo testo stavite u frižider na 1 sat da se dobro ohladi. Tamno testo stavite u zamrzivač na 1 sat da se zamrzne i da ga posle lako izrendate.

Posle sat vremena, izvadite komad svetlog testa iz frižidera i na pobrašnjenoj površni ga razvaljajte oklagijom u tanak sloj, na debljinu od 1-2 mm. Od testa isecite pravougaonik ili krug. Pravougaonik je 22x29 cm. Skupite i uvaljajte sve ostatke testa. Na razvaljano testo nanesite otprilike 1/3 gustog džema u tankom sloju. Pospite sa oko 1/3 pripremljenih iseckanih oraha.

Izvadite tamno testo iz zamrzivača i 1/3 testa izrendajte na krupno rende. Možete ga izrendati direktno na koru. Preostalo testo umotajte u providnu foliju i stavite u zamrzivač. Rendano tamno testo ravnomerno rasporedite po celom sloju kore. Sstavite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 200-210°C i stavite pleh u sredinu rerne. Dok se ovaj sloj peče, razvaljajte sledeći. Jedan sloj se peče oko 15 minuta. Nakon toga ga izvadite na ravnu površinu i ostavite da se ohladi.

Na isti način ispecite još dva sloja. Ostatke testa tanko razvaljajte i takođe ih pecite u rerni. Nakon toga napravite krem. Sipajte brašno u posudu u kojoj ćete kuvati krem i razblažite ga sa malo hladnog mleka, dok ne dobijete homogeno, tanko testo bez grudvica brašna. Sipajte kondenzovanomleko sa šećerom, mešajte dok ne postane glatko, a zatim sipajte preostalo mleko. Stavite posudu na šporet i neprestano i snažno mešajte, dok se ne zgusne.

Nakon što se krem zgusne, kuvajte ga još 1-2 minuta. Sipajte vanilin šećer i promešajte. Sipajte krem u posebnu posudu, pokrijte providnom folijom - stavite foliju direktno na površinu krema. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Ostavite puter na radnoj površini da se dobro zagreje i bude na sobnoj temperaturi, dok se ne sjedini sa kremom.

Umešajte omekšali puter u ohlađenu osnovu krema. Ostatke pečenog testa umesite u mrvice, te mrvice ćete koristiti za ukrašavanje torte. U mrvice možete dodati orahe. Sklopite kolač, premazujući slojeve kremom. Raširite krem između svakog sloja kolača. Krem premažite po stranama kolača i posipajte pripremljenim mrvicama sa orasima. Kolač ostavite na radnoj površini na sobnoj temperaturi 2-3 sata, a zatim ga stavite u frižider na 10-12 sati da se dobro natopi. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i žuti kolač sa višnjama.

Pročitajte kako se pravi kolač od lisnatog testa i krema od jagoda

BONUS VIDEO

Recept za jednostavni kolač sa borovnicama i limunom Izvor: Recept za jednostavni kolač sa borovnicama i limunom

StvarUkusa