Sastojci:
Za testo:
- 2 jajeta
- 4 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 300 ml mleka (mlakog)
- 1 kesica suvog kvasca
- 550 g brašna (tip 400 ili meko)
- 70 ml ulja
Za punjenje i premaz:
- Nutela
- 1 jaje (za premazivanje)
- Susam (opciono, za posipanje)
Priprema:
Ove slatke kajzerice sa nutelom su sjajan spoj domaće jednostavnosti i neodoljivog ukusa. Napravite ih jednom i postaće redovan gost na vašoj trpezi – jer kad zamirišu iz rerne, svi će automatski sesti za sto.
Umutite jaja sa šećerom i solju. Dodajte mlako mleko i kvasac, promešajte i ostavite 5–10 minuta da kvasac nadođe. Postepeno dodajte brašno i ulje, pa zamesite meko, elastično testo. Pokrijte i ostavite da naraste oko 45 minuta. Kada testo naraste, podelite ga na jednake kuglice (otprilike 20 kom).
Svaku kuglicu rastanjite, stavite kašičicu nutele u sredinu i oblikujte kao lopticu – dobro zatvorite ivice da fil ne iscuri. Poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte i ostavite još 15 minuta da odmore. Premažite umućenim jajetom i pospite susamom ako volite. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, dok ne porumene.
Bonus video
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije