Sastojci:

Za testo:

  • 2 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 300 ml mleka (mlakog)
  • 1 kesica suvog kvasca 
  • 550 g brašna (tip 400 ili meko)
  • 70 ml ulja

Za punjenje i premaz:

  • Nutela
  • 1 jaje (za premazivanje)
  • Susam (opciono, za posipanje)

Priprema:

Ove slatke kajzerice sa nutelom su sjajan spoj domaće jednostavnosti i neodoljivog ukusa. Napravite ih jednom i postaće redovan gost na vašoj trpezi – jer kad zamirišu iz rerne, svi će automatski sesti za sto.

Savet:

Ako volite dodatnu aromu, u testo možete dodati malo rendane kore limuna ili vanilin šećer. Pogačice su odlične i sledećeg dana.

Umutite jaja sa šećerom i solju. Dodajte mlako mleko i kvasac, promešajte i ostavite 5–10 minuta da kvasac nadođe. Postepeno dodajte brašno i ulje, pa zamesite meko, elastično testo. Pokrijte i ostavite da naraste oko 45 minuta. Kada testo naraste, podelite ga na jednake kuglice (otprilike 20 kom).

Svaku kuglicu rastanjite, stavite kašičicu nutele u sredinu i oblikujte kao lopticu – dobro zatvorite ivice da fil ne iscuri. Poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte i ostavite još 15 minuta da odmore. Premažite umućenim jajetom i pospite susamom ako volite. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, dok ne porumene.

Bonus video

Domaća nutela Izvor: Domaća nutela