Sastojci:

  • 160 g brašna
  • 90 g ovsenih pahuljica
  • 150 g meda
  • 150 g kisele pavlake
  • 100 g putera
  • 1 jaje
  • 0,5 kašičice sode bikarbone
Zašto je korisno da jedemo ovas?

Ovas je jedna od najzdravijih žitarica celog zrna. Ne sadrži gluten i značajan je izvor antioksidanasa, vitamina i minerala. Sadrži vlakna i vrlo je pogodan za probavni trakt. Sadrži esencijalne hranljive materije i proteine.

Recept za keksiće od ovsa i kisele pavlake:

Kako biste napravili keks, puter treba unapred izvaditi iz frižidera i ostaviti da omekša. Pomešajte brašno sa sodom, a zatim prosejte. Umutite puter sa medom. Umutite jaje i mešajte mikserom dok ne postane glatko. Dodajte pavlaku i mešajte mikserom dok testo ne postane glatko.

Umešajte ovsene pahuljice. Na kraju, umešajte brašno i sodu u testo. Brzo mešajte špatulom, dok ne postane glatko. Obložite pleh papirom za pečenje. Kašikom odvajajte deo po deo smese i vlažnom rukom umesite u keksiće iste debljine, pa ređajte na pleh.

Pospite ovsenim pahuljicama odozgo za dekoraciju. Pecite u rerni zagrejanoj na 180-200°C, pleh stavite otprilike u sredinu, zagrevajući gornju i donju stranu. Potrebno je 10-15 minuta pečenja. Gotove keksiće stavite na rešetku i ostavite da se ohlade. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i domaće keksiće sa kikirikijem.

Pročitajte kako se prave prolećni keksići sa pistaćima i brusnicama

BONUS VIDEO

00:44
Američki keks sa čokoladom punjen karamelom Izvor: Instagram/missthessa_

StvarUkusa