Francuski makaronsi su savršen poklon za Dan zaljubljenih. Kada su u pitanju francuski deserti, ne možete dobiti klasičnije ili elegantnije od makaronsa. Uz hrskavo, sjajno testo sa slatkim bogatim punjenjem, ovi elegantni francuski delikatesi sigurno će impresionirati i oduševiti svakoga ko ih proba. Možda ćete želeti da probate i tortu u obliku srca za Dan zaljubljenih. Makaronsi pak važe za izazovne kolače za pravljenje, ali samo pažljivo pratite uputstva i koristite vagu da izmerite sve sastojke. Evo kako da napravite fransuke makaronse za Dan zaljubljenih!

Sastojci:

  • 120 g bademovog brašna
  • 115 g šećera u prahu
  • 100 g belanaca
  • 1/4 kašičice vinskog praška za pecivo
  • 100 g šećera u prahu
  • 8 kapi ružičaste boje za hranu
  • 9 kašika malina

Recept za francuske makaronse

10:12
Korak 1

Prosejte bršano i šećer

Obložite 2 velika pleha za pečenje papirom za pečenje. U sito sa sitnim mrežama istresite bademovo brašno i šećer u prahu i običan šećer u veliku činiju, razbijajući viljuškom sve grudvice brašna ili badema. Odbacite čvrste materije (ne bi trebalo da bude više od 1 kašike).

10:17
Korak 2

Umutite belanaca

U velikoj posudi umutite belanca i vinski prašak za pecivo na srednjoj niskoj brzini dok ne postane penasto, 30 sekundi do 1 minuta. Povećajte brzinu miksera na srednju i, dok motor radi, polako dodajte kirstal šećer, oko 1 supenu kašiku istovremeno i sačekajte dok se ne rastvori pre nego što dodate još (ovo bi trebalo da traje 3 do 4 minuta). Povećajte brzinu na srednje-visoku i nastavite da mutite dok se ne stvore mali čvrsti vrhovi kada se metlica ukloni i okrene vrhom nagore, još 1 do 2 minuta (ne preterano mešati).

10:18
Korak 3

Umešajte brašno

Uklonite činiju iz miksera i pospite polovinu mešavine brašna preko smese od belanaca. Koristeći fleksibilnu gumenu lopaticu, umešajte mešavinu brašna u glatkim, širokim potezima, obilazeći ivice posude povremenim potezima kroz sredinu, dok se ne uklope. Dodajte boju za hranu i preostalu mešavinu brašna i nastavite da mešate, ali ne previše, da bi makaronsi uspeli.

10:18
Korak 4

Pripremite makaronse za pečenje

Prebacite testo u kesu za šlag. Držite kesu tako da vrh bude okomit na pripremljeni pleh, pravite krugove malo manje od pedalj i ređajte ih u nizu, sa razmacima, da bi se makarons širio. Sa obe ruke, podignite pleh malo iznad radne površine i dvaput lagano udarite o površinu da biste izbacili sve vazdušne džepove. Ponovite sa drugim pripremljenim plehom. Ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne osuše na dodir, 15 do 45 minuta, u zavisnosti od vlažnosti u prostoriji.

10:18
Korak 5

Zagrejte rernu

Stavite stalak u sredinu rerne; zagrejate na 160°. Pecite makaronse jedan po jedan pleh, rotirajući posle 8 minuta, dok ne postanu čvrsti na dodir i hrskavi, 10 do 12 minuta. Ostavi da se ohlade.

10:18
Korak 6

Spojite makaronse

Pola makaronsa poređajte na čist, suv pleh za pečenje ravnom stranom nagore. Nanesite 1/2 kašičice džema na ravne strane, a zatim zatvorite preostalim školjkama zaobljenom stranom nagore. Servirajte i uživajte u makaronsima za Dan zaljubljenih!

Pročitajte kako se pravi Zimska čokoladna Pavlova torta

BONUS VIDEO

Kurir televizija Kolači pravljeni s ljubavlju za Svratište na Novom Beogradu

StvarUkusa/L.S.