Rolati se često nalaze na svečanim trpezama, jer osim savršenog ukusa i izgledaju fantastično. Priprema nije mnogo zahtevna, a sastojci su uglanom jeftini, pa su rolati idealni za sve prilike. Danas vam predlažemo da isprobate i recept za čokoladni rolat koji će vas očarati ukusom. Ispecite mekanu koru i nafilujte najlepšim čokoladnim filom, a onda ostavite da se kratko ohladi.
Sastojci:
- 200 g čokolade
- 200 ml slatke pavlake
- 250 g krem sira
- 60 g šećera u prahu
- 4 jajeta
- 120 g šećera
- 60 g brašna
- 35 g kukuruznog skroba
- 35 g kakaoa
- 5 g praška za pecivo
Recept za čokoladni rolat:
Napravite fil
Čokoladu sitno iseckajte, pa pomešajte sa slatkom pavlakom. Kuvajte dok se sastojci lepo ne sjedine i dok se čokolada ne otopi. Krem sir umutite sa šećerom u prahu, pa dodajte 2/3 ganaša i umutite.
Napravite koru
Odvojite žumanca i belanca, pa belanca umutite sa prstohvatom soli. Postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvršći šne. Zatim dodajte žumanca i opet sve lepo sjedinite mikserom. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom i sve lagano promešajte. Sipajte smesu u pleh obložen pek papirom, pa poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 10 minuta. Urolajte sa sve pek papirom i pokrijte krpom.
Filujte koru
Koru otvorite, pa premažite filom. Ponovo urolajte i umotajte u pek papir, pa stavite u frižider da se stegne. Preostalim filom ukrasite rolat i servirajte.
Pročitajte i ovo: Najbolji čokoladni rolat na svetu
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem