Čokoladni rolat sa višnjama je preukusan i kremast, a kombinacija ova dva sastojka je prosto neodoljiva. Nije komplikovan za pravljenje, a posebno lepo izgleda kada se servira. Idealan je izbor kolača kada vam dolaze gosti, ali i kada vam se prijede nešto slatko. Obradujte najmilije i počastite se predivnim čokoladnim rolatom sa višnjama. 

Sastojci:
Za koru:
1 jaje
2 žumanceta
2 belanceta
70 g šećera + 40 g šećera
12 g kako praha
40 g brašna
Za fil:
80 g crne čokolade
65 ml mleka
150 g slatke pavlake
višnje iz kompota ili likera
Za dekoraciju:
150 ml slatke pavlake
10 g šećera

Priprema:

Jedno celo jaje i dva žumanceta pomešajte u činiji sa 70 grama šećera, pa umutite, da smesa pobeli i postane penasta. U posebnoj činiji umutite belanca sa preostalim šećerom, da dobijete čvrst sneg. U smesu od žumanaca postepeno dodajte jednu po jednu kašiku belanaca i lagano sve ručno sjedinite. Dodajte brašno i kakao i ponovo sve sjedinite. Smesu izlijte u četvrtast pleh obložen papirom za pečenje i lepo poravnajte. Stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite oko 7-10 minuta. Kada je pečena izvadite i ostavite da se prohladi. Za to vreme pripremite fil. Čokoladu pomešajte sa mlekom, pa na umerenoj vatri zagrevajte dok se ne otopi. Topljenu čokoladu pomešajte sa slatkom pavlakom, pa umutite mikserom da dobijete šlag. Izvadite šaku višanja iz kompota ili likera, pa sa malo likera ili tečnosti iz kompota premažite ravnomerno koru, koju ste izvadili iz pleha i stavili na krpu. Nanesite fil, razmažite ga, a potom u jedan kraj poređajte višnje po dužini kore. Pomoću krpe lagano uvijte rolat. Rukama ga malo pritisnite i sa sve krpom ga stavite u frižider na sat vremena. Za dekoraciju slatku pavlaku umutite sa šećerom u čvrst šlag, pa njime premažite rolat. Po želji ga ukrasite sa nekoliko višanja ili mrvicama čokolade.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE