Rolati, bilo slani ili slatki, poslednjih godina postaju sve popularniji i odličan su ukras svake slavske trpeze. Donosimo vam i savršen recept za neodoljivi čokoladni rolat koji ne samo da je ukusan, nego i predivno izgleda, a za to je zaslužan karamelizovan lešnik. Kombinacija lešnika, čokolade i karamel krema je najbolja do sada, a ako želite da isprobate još neki odličan recept preporučujemo vam čokoladni rolat sa palačinkama.
Sastojci:
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 50 ml mleka
- 50 ml ulja
- 80 g brašna
- 30 g kakaoa
- 10 g praška za pecivo
- 100 g karamel krema
- 350 ml slatke pavlake
- 200 g lešnika
- 100 g čokolade
Recept za najbolji čokoladni rolat:
Odvojite žumanca i belanca, pa žumanca umutite sa šećerom (100 g) i vanilin šećerom, pa sipajte mleko. Kratko umutite, pa sipajte i ulje. Promešajte, pa u smesu za rolat dodajte prosejano brašno sa kakaom i praškom za pecivo. Belanca umutite u čvrst šne, pa dodajte u smesu za rolat i lagano umešajte. Sipajte smesu u pleh obložen pek papirom i poravnajte, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Izvadite iz rerne, pa preko stavite novi pek papir, a stari skinite i urolajte. Ostavite da se rolat ohladi pola sata. Umutite karamel krem i slatku pavlaku, a u tiganju istopite 100 g šećera, pa dodajte lešnike i ostavite da se karamelizuju. Prebacite lešnike (50 g) na pek papir, pa iseckajte i dodajte u smesu sa slatkom pavlakom. Promešajte i premažite preko kore. Opet urolajte i pokrijte pek papirom, pa ostavite da se ohladi 2 sata. Ukrasite rolate karamelizovanim lešnikom, pa prelijte čokoladom koju te istopili. Ohladite i služite rolat.
Pročitajte i ovo: Nikad brži čokoladni rolat
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus