Sastojci:

  • 1 svež krastavac
  • malo soli
  • 2–3 stabljike mladog luka
  • malo sveže mirođije (po ukusu)
  • 1 zreo avokado
  • sok od pola limuna
  • 3 kašike jogurta
  • 2 kriške hleba (za serviranje)

Priprema:

Ovaj namaz nije klasičan krem, već osvežavajuća mešavina sitno seckanog povrća sa avokadom i jogurtom, savršen za doručak ili laganu večeru. Spreman je za 10 minuta, a jede se polako – jer prija svakim zalogajem.

Savet:

Povrće se ne pasira i ne blendira – seckajte što sitnije, kako bi namaz imao osvežavajuću teksturu i lep zalogaj, a ne kašastu masu.

Ogulite krastavac, prepolovite ga po dužini i kašičicom izvadite semenke. Isecite ga na što sitnije kockice, posolite i ostavite 5 minuta da pusti vodu, pa je ocedite. Sitno iseckajte mladi luk i mirođiju. Avokado izgnječite viljuškom, dodajte limunov sok i jogurt, pa sve sjedinite.

Umešajte sitno seckani krastavac, luk i mirođiju u smesu s avokadom i lagano promešajte. Poslužite na kriškama hleba, po želji dodatno pospite s malo bibera ili još sveže mirođije.

Bonus video

00:15
Namaz od feta sira  Izvor: TikTok/ moribyan