Sastojci:
- 40 g ječma (otprilike 4 pune kašike)
- 160 g svežih pečuraka (šampinjoni - oko 20-ak manjih ili 10 većih)
- 1 šargarepa srednje veličine
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 4 kašičice maslinovog ulja
- Svež peršun (oko 2 velike kašike sitno seckanog)
- So po ukusu
- Voda za kuvanje (oko 1,5 l)
Priprema:
Nutricionistkinja Maja Astaloš preporučuje ovu supu od pečuraka sa ječmom kao hranljiv i lako svarljiv obrok, idealan za sve koji žele da jedu zdravo, a pritom uživaju u bogatom ukusu domaće kuhinje. Ovaj recept kombinuje vlakna iz ječma sa hranljivim svojstvima pečuraka i povrća, čineći ga savršenim izborom za celu porodicu.
Operite i očistite ječam, potopite ga u vodi preko noći. Sutradan ga skuvajte u oko 1,5 litra vode dok ne omekša.
Na maslinovom ulju propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte pečurke sečene na listiće, izgnječen beli luk i peršun. Dinstajte nekoliko minuta. Narendajte šargarepu i dodajte je u kuvani ječam. Dodajte propržene pečurke i luk u supu, posolite i promešajte. Kuvajte još 5 minuta da se ukusi prožmu. Poslužite toplo, posuto dodatnim peršunom.
Više recepata i saveta možete pronaći na Instagram i Facebook profilima nutricionistkinje Maje Astaloš.
Bonus video
