Rižoto sa ječmom i pečurkama obogatite dvema vrstama sireva i dobićete sočan obrok. Ukoliko volite pečurke možda će vam se svideti i kuskus sa pečurkama i tikvicama. Evo i kako da napravite rižoto sa pečurkama i ječmom.

Sastojci:

  • 1l pilećeg bujona
  • 80 g neslanog putera
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 600 g šampinjona
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 3 crvena luka, sitno iseckana
  • 1 lovorov list
  • 3 grančice majčine dušice
  • 300 g ječma
  • 20 g sitno narendanog parmezana
  • 160 g kačkavalja

Recept za rižoto sa ječmom i pečurkama

Ispržite pečurke
Dovedite pileći bujon skoro do ključanja u srednjem loncu na jakoj vatri. Sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno da ostane toplo. Zagrejte jednu trećinu putera i 2 kašičice ulja u velikom dubokom tiganju na srednje jakoj vatri. Pržite jednu trećinu pečuraka, povremeno mešajući, 5 minuta do zlatne boje. Začinite ih solju i biberom i prebacite u tanjir. Ponovite sa uljem, preostalim puterom i šampinjonima u još 2 serije, dodajući beli luk u poslednju porciju u poslednjem minutu prženja. Ostavite pečurke i beli luk sa strane i poklopite da budu topli.

Pržite ječam, dodajte malo bujona
Zagrejte preostalo ulje u istom tiganju na srednjoj vatri. Pržite crveni luk, lovorov list i majčinu dušicu, povremeno mešajući, dok ne porumene. Dodajte ječam i mešajte dok se ne sjedine. Dodajte vino, povremeno mešajući, 2 minuta dok vino ne ispari. Dodajte 1 šolju bujona i mešajte dok se bujon ne smanji.

Dodajte preostali bujon pa kuvajte
Nastavite da kuvate postepeno dodajući bujon, povremeno mešajući, 45-50 minuta dok ječam ne omekša i ne upije se temeljac. Promešajte pečurke i parmezan. Servirajte sa komadićima kačkavalja.

Pročitajte kako se pravi lažna pita sa tikvicama, pečurkama i paprikom

BONUS VIDEO

PUNJENE PEČURKE KOJE SU PERFEKTNE ZA LETNJE DANE! Glumci kuvaju na Kurir TV: Pogledajte ocene žirija  Kurir televizija

 StvarUkusa/L.S.