Rižotood dimljene slanine i praziluka pravi se za manje od sat vremena, spada u jednostavna jela, a sastojci poput praziluka i slanine mu smo daju punoću ukusa. Pravi se sa kozjim sirom, ali možete da stavite sir po vašoj želji. Možda ćete želeti da napravite i rižoto sa krompirom. Evo kako se pravi rižoto od dimljene slanine i praziluka!

Sastojci:

  • Ulje za prženje
  • Velika šaka svežih listova žalfije
  • 4 parčeta dimljene šarene slanine, iseckana
  • 1 veliki praziluk, sitno isečen
  • 2 čena belog luka, zgnječena
  • 250 g pirinča
  • 150 ml suvog belog vina
  • 750 ml vrućeg bujona od povrća
  • 80 g mekog kozjeg sira

Recept za rižoto od dimljene slanine i praziluka

10:15
Korak 1

Zagrejte rernu

Za rižoto od dimljene slanine i praziluka zagrejte rernu na 200°C. Zagrejte 2 kašike ulja u tiganju na srednjoj vatri, a zatim propržite žalfiju dok ne postane hrskava. Odložite na tanjir i iscedite pola ulja. Pržite slaninu na srednjoj vatri dok ne postane hrskava sa obe strane. Ostavite pola sa strane sa žalfijom.

10:28
Korak 2

Dodajte praziluk i slaninu

Dodajte praziluk u ostatak slanine u tiganju i kuvajte 5 minuta dok ne omekša i lagano porumeni. Dodajte beli luk i kuvajte 1 minut, a zatim umešajte pirinač i lagano pojačajte vatru. Dodajte vino i pustite da proključa. Kada se vino smanji za pola, umešajte bujon, a zatim prebacite u posudu za pečenje sa čvrstim poklopcem i kuvajte sa poklopcem 20 minuta ili dok pirinač ne omekša.

10:29
Korak 3

Dodajte sir

Umešajte veći deo kozjeg sira dok se ne istopi, a zatim servirajte rižoto sa preostalom slaninom, sirom i žalfijom posipanim po vrhu. Uživajte u rižotu od dimljene slanine i praziluka.

Pročitajte i RECEPT ZA RIŽOTO SA VRGANJIMA

BONUS VIDEO:

Instagram/mobkitchen Punjeni krompir sa slaninom i sirom

 StvarUkusa/L.S.