Rižotood dimljene slanine i praziluka pravi se za manje od sat vremena, spada u jednostavna jela, a sastojci poput praziluka i slanine mu smo daju punoću ukusa. Pravi se sa kozjim sirom, ali možete da stavite sir po vašoj želji. Možda ćete želeti da napravite i rižoto sa krompirom. Evo kako se pravi rižoto od dimljene slanine i praziluka!
Sastojci:
- Ulje za prženje
- Velika šaka svežih listova žalfije
- 4 parčeta dimljene šarene slanine, iseckana
- 1 veliki praziluk, sitno isečen
- 2 čena belog luka, zgnječena
- 250 g pirinča
- 150 ml suvog belog vina
- 750 ml vrućeg bujona od povrća
- 80 g mekog kozjeg sira
Recept za rižoto od dimljene slanine i praziluka
Zagrejte rernu
Za rižoto od dimljene slanine i praziluka zagrejte rernu na 200°C. Zagrejte 2 kašike ulja u tiganju na srednjoj vatri, a zatim propržite žalfiju dok ne postane hrskava. Odložite na tanjir i iscedite pola ulja. Pržite slaninu na srednjoj vatri dok ne postane hrskava sa obe strane. Ostavite pola sa strane sa žalfijom.
Dodajte praziluk i slaninu
Dodajte praziluk u ostatak slanine u tiganju i kuvajte 5 minuta dok ne omekša i lagano porumeni. Dodajte beli luk i kuvajte 1 minut, a zatim umešajte pirinač i lagano pojačajte vatru. Dodajte vino i pustite da proključa. Kada se vino smanji za pola, umešajte bujon, a zatim prebacite u posudu za pečenje sa čvrstim poklopcem i kuvajte sa poklopcem 20 minuta ili dok pirinač ne omekša.
Dodajte sir
Umešajte veći deo kozjeg sira dok se ne istopi, a zatim servirajte rižoto sa preostalom slaninom, sirom i žalfijom posipanim po vrhu. Uživajte u rižotu od dimljene slanine i praziluka.
Pročitajte i RECEPT ZA RIŽOTO SA VRGANJIMA
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus