Pečenabela repau prelivu od sira ima slatki, orašasti ukus koji je božanstven u kremastom prelivu sa muskatnim oraščićem,lovorom i sirom. Repa se seče na tanke ploške i ređa uspravno, pa ivice nakon pečenja budu vrlo hrskave. Možda ćete želeti da isprobate i đuveč zapečen u rerni sa krompirom i mesom. Evo kako da napravite pečenu belu repu u prelivu od sira!
Sastojci:
- 400 ml slatke pavlake
- 150 ml punomasnog mleka
- ½ kašičice sveže mlevenog muskatnog oraščića
- 1 lovorov list
- 2 mala ili 1 velika bela repa (oko 1,5 kg), očišćena
- 1 veliki luk, sitno isečen
- 6 čenova belog luka, sitno isečenog
- 50 g tvrdog sira, krupno narendanog
Recept za pečenu belu repu u prelivu od sira
Zagrejte rernu
Za pečenu belu repu u prelivu od sira zagrejte rernu na 180°C. U šerpu stavite slatku pavlaku, mleko, muskatni oraščić, lovor i prstohvat soli. Pustite da provri, a zatim sklonite sa ringle, poklopite i ostavite da odstoji dok pripremate repu.
Isecite repu
Repu prepolovite po dužini, a zatim je isecite veoma tanko (1-1,5 mm). Stavite kriške uspravno u posudu za pečenje. Dobro začinite, a zatim gurnite luk i beli luk između slojeva repe, tako da budu ravnomerno raspoređeni.
Pecite i servirajte
Prelijte kremom, uklonite lovorov list. Pospite sirom. Stavite posudu na pleh, a zatim pecite 30-35 minuta, dok ne porumeni odozgo i ne omekša. Servirajte i uživajte u pečenoj beloj repi u prelivu od sira!
Pročitajte kako da napravite zapečenu šunku i sir sa spanaćem
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem