Pečenabela repau prelivu od sira ima slatki, orašasti ukus koji je božanstven u kremastom prelivu sa muskatnim oraščićem,lovorom i sirom. Repa se seče na tanke ploške i ređa uspravno, pa ivice nakon pečenja budu vrlo hrskave. Možda ćete želeti da isprobate i đuveč zapečen u rerni sa krompirom i mesom. Evo kako da napravite pečenu belu repu u prelivu od sira!

Sastojci:

  • 400 ml slatke pavlake
  • 150 ml punomasnog mleka
  • ½ kašičice sveže mlevenog muskatnog oraščića
  • 1 lovorov list
  • 2 mala ili 1 velika bela repa (oko 1,5 kg), očišćena
  • 1 veliki luk, sitno isečen
  • 6 čenova belog luka, sitno isečenog
  • 50 g tvrdog sira, krupno narendanog

Recept za pečenu belu repu u prelivu od sira

9:29
Korak 1

Zagrejte rernu

Za pečenu belu repu u prelivu od sira zagrejte rernu na 180°C. U šerpu stavite slatku pavlaku, mleko, muskatni oraščić, lovor i prstohvat soli. Pustite da provri, a zatim sklonite sa ringle, poklopite i ostavite da odstoji dok pripremate repu.

9:34
Korak 2

Isecite repu

Repu prepolovite po dužini, a zatim je isecite veoma tanko (1-1,5 mm). Stavite kriške uspravno u posudu za pečenje. Dobro začinite, a zatim gurnite luk i beli luk između slojeva repe, tako da budu ravnomerno raspoređeni.

9:35
Korak 3

Pecite i servirajte

Prelijte kremom, uklonite lovorov list. Pospite sirom. Stavite posudu na pleh, a zatim pecite 30-35 minuta, dok ne porumeni odozgo i ne omekša. Servirajte i uživajte u pečenoj beloj repi u prelivu od sira!

Pročitajte kako da napravite zapečenu šunku i sir sa spanaćem

BONUS VIDEO:

TikTok/themodernnonna Rolnice od tikvica

 StvarUkusa/L.S.