Zapečena šunkai sir sa spanaćem je recept koji može na različite načine da se pravi i kombinuje, pa umesto šunke možete da stavite piletinu, ćuretinu, povrće koje želite. Ovo je i odličan način da iskoristite ostatke hrane i napravite ovaj izvrsni prilog. Možda ćete želeti da napravite i salatu sa pečenim paprikama, dve vrste sira i pavlakom. Evo i kako da napravite zapečenu šunku i sir sa spanaćem.
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 30 g neslanog putera
- 1 veliki praziluk
- 3 čena belog luka, zgnječena
- 300-400 g spanaća
- Šaka začinskog bilja - peršun, bosiljak, majčina dušica, origano
- Rendana kora i sok od 1 limuna
- 200 g šunke, grubo iscepane
Za bešamel
- 40 g neslanog putera
- 40 g običnog brašna
- 500 ml punomasnog mleka
- 80-100 tvrdog kozjeg sira, narendanog
- 50 g parmezana
- 1 kašičica sušenog origana
- 1/4 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
Za hrskavi preliv
- Velika šaka čipsa od krompira, zgnječena
- Velika šaka mešanih prženih oraha, grubo iseckanih
- 1-2 grančice majčine dušice
Recept za zapečenu šunku sa spanaćem
Zagrejte rernu
Za zapečenu šunku sa spanaćem zagrejte rernu na 180°C. Zagrejte ulje i puter u velikom tiganju sa poklopcem na srednjoj vatri. Dodajte praziluk i pržite 5 minuta dok ne omekša. Dodajte beli luk i kuvajte još 2 minuta, a zatim dodajte spanać, začinsko bilje, limunovu koricu i sok zajedno sa začinima. Pokrijte i kuvajte 3-4 minuta dok zelje ne usahne. Umešajte šunku, a zatim prebacite u veliku tepsiju ili posudu za pečenje. Ostavite na stranu.
Napravite bešamel
Za bešamel, rastopite puter u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno i kuvajte, mešajući, 1 minut. Umutite mleko sa vatre, malo po malo da ne bude grudvica, pa vratite na vatru i kuvajte, mešajući, dok sos ne provri i ne zgusne se, oko 6-7 minuta. Sklonite sa vatre i umešajte preostale sastojke za bešamel.
Prelijte bešamel preko spanaća i šunke
Bešamel prelijte preko spanaća i šunke, malo mešajući da potone u fil. Stavite tepsiju/posudu za pečenje na pleh i pecite 30 minuta dok ne porumeni.
Pospite hrskavim orasima i servirajte
Pomešajte zdrobljeni čips, orahe i origano. Pospite po pečenoj šunki i siru neposredno pre serviranja za dodatnu hrskavost. Uživajte u zapečenoj šunki i siru sa spanaćem.
Pročitajte kako se prave sorulosi - popularno portorikansko predjelo
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus