Džemod limunske trave, jabuke i limete je prirodan i sačinjen od pektina prisutnih u jabukama, zbog čega izgleda kristalno providan uz sitne dodatke crvenog čilija, listova limete i limunske trave. Možda ćete želeti da napravite i džem od višanja sa čokoladom. Evo kako da napravite džem od limunske trave, jabuke i limete!

Sastojci:

  • 2 kg jabuka, opranih i grubo iseckanih
  • 5 štapića limunske trave
  • 10 listova limete
  • 5 crvenih čilija
  • 1,5 kg granuliranog šećera

Recept za džem od limunske trave, jabuke i limete

16:53
Korak 1

Pripremite sastojke:

Stavite jabuke u veliku šerpu, a zatim prelijte sa 2 litra vode. Izmrvite 3 štapića limunske trave, sitno isecite 5 listova limete i sitno iseckajte 3 čilija, pa ih dodajte u šerpu.

16:56
Korak 2

Kuvajte džem

Za džem od jabuka, limunske trave i limete stavite na srednju vatru i prokuvajte, a zatim kuvajte dok jabuke ne omekšaju i postanu kašaste (oko 40 minuta). Ocedite sadržaj u šerpu kroz pamučnu krpu.

16:57
Korak 3

Dodajte šećer

Sledećeg dana izmerite proceđenu tečnost. Na svakih 590 ml tečnosti umešajte 450 g granulisanog šećera. Vratite u veliki tiganj i na srednju vatru, pa kuvajte, mešajući, dok se šećer ne rastvori. Zagrejte i dovedite tečnost do ključanja. Skinite sve što je nakupljeno na vrhu i nastavite da kuvate oko 20 minuta. U međuvremenu, uklonite čvrste spoljne slojeve preostale limunske trave, uklonite žilave centralne stabljike sa svakog lista limete i uklonite stabljiku i semenke sa preostalogčilija. Sve ih vrlo sitno iseckajte.

16:57
Korak 4

Sipajte džem u tegle

Kada džem dostigne tačku stvrdnjavanja, dodajte seckanu limunsku travu, čili i listove limete, pa kuvajte još 2 minuta. Koristeći levak za džem, odmah sipajte tečnost u zagrejane sterilisane tegle. Zatvorite i ostavite da se ohladi. Džem će se učvrstiti dok se hladi. Čuvajte na hladnom mestu do 6 meseci. Kada se otvori, pojedite u roku od 1 meseca. Uživajte u džemu od limunske trave, jabuke i limete!

Pročitajte kako se pravi DŽEM OD MALINA BEZ KONZERVANSA

BONUS VIDEO

StvarUkusa/L.S.