Iskoristite sezonu malina i napravite nekoliko tegli ukusnog džemaupravo od ovog voća. Savršen za parče hleba, palačinke ili kolače, a njegova priprema je poprilično jednostavna. Domaći džem spada u namaze koje će retko ko odbiti, a koji svojim fantastičnim ukusom ulepšavaju svaku poslasticu. Takođe, možete da praviti od voća po vašem izboru, a pročitajte i kako se pravi sa kajsijama.

  • Sastojci: 
  • 2 kg malina
  • 1 kg šećera
  • 2 kesice vanilin šećera

Priprema: 
Maline operite na isti način kao i jagode, a to znači da ih prebrišete mokrom krpom i ostavite da se osuše. Ako ih budete prali mogu da se zgnječe, a to može da pokvati ukus džema. Zatim u šerpu ređajte maline, pa šećer i tako dok ne utrošite sve sastojke. Poklopite i stavite u frižider, pa kada voće pusti sok i stavite da se kuva dok ne proključa. Nakon toga smanjite temperaturu i kuvajte još pola sata, uz neprestano mešanje, a sve vreme skidajte penu koja će se stvoriti. Pred kraju kuvanja dodajte i vanilin šećer, pa dobro promešajte, a znaćete da je džem gotov kada ga provučete varjaču po dnu i ne ostane trag. Sipajte džem u sterilisane tegle. 

BONUS VIDEO: 

Kiflice sa džemom Instagram/cooking_with_larisa

 Izvor: Stvar ukusa