Pilav sa jajima i povrćem možete da jedete kao samostalan obrok ili da ga služite kao prilog uz meso, ribu ili salatu. Ljubitelji tradicionalne kuhinje uživaće u pravom, srpskom pilavu, a mi vam dajemo recept za nešto laganiju verziju. Brzo se pravi, a božanstvenog je ukusa!
Sastojci:
- 2 šolje dugog ili basmati pirinča
- 4 šolje povrtnog ili pilećeg bujona
- 2 kašike maslaca ili ulja
- 1 luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 šargarepa, iseckana na kockice
- 1 crvena paprika, iseckana na kockice
- 1 šolja graška (može biti smrznuti)
- 4 jaja
- so i biber po ukusu
- sitno seckani peršun za posipanje (opciono)
Priprema:
Operite pirinač nekoliko puta u hladnoj vodi dok ne postane bistra. Ocedite ga i ostavite sa strane. U širokom loncu, zagrejte maslac ili ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte iseckani luk i beli luk i dinstajte ih nekoliko minuta dok ne postanu staklasti. Dodajte šargarepu, crvenu papriku i grašak u lonac. Dinstajte povrće još nekoliko minuta dok ne omekša. Dodajte pirinač i promešajte ga sa povrćem da se sjedini. Prelijte bujon preko pirinča i povrća. Dodajte so i biber po ukusu. Promešajte sve sastojke.
Smanjite temperaturu, stavite poklopac i kuvajte pilav oko 15-20 minuta, ili dok pirinač ne bude skuvan i upije tečnost. Skuvajte jaja da budu tvrdo kuvana, pa očistite i iseckajte na kriške. Kada je pilav gotov, servirajte ga na tanjirima i poslužite sa kriškama jaja odozgo. Posipajte sitno seckanim peršunom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem