Sada je sezona bresaka, cene su pale, idealan je trenutak da napravite zimnicu od ovog voća. Top kombinacija je sa jabukama, džem je sladatk, savršene teksture, a obožavaće ga i stari i mladi! Saznajte i neke trikove koji će pomoći da mu se produži rok trajanja, da se ne pokvari!
Sastojci:
- 500 g bresaka (oljuštenih, izdubljenih i iseckanih na manje komade)
- 500 g jabuka (oljuštenih, izdubljenih i iseckanih na manje komade)
- 500 g šećera
- Sok od 1 limuna
- 1 kašičica vanilin šećera (opciono)
Priprema:
U velikoj šerpi, stavite iseckane breskve, jabuke, šećer i sok od limuna. Dobro promešajte da se šećer ravnomerno rasporedi. Zagrejte šerpu na srednjoj vatri, sve dok smesa ne proključa. Smanjite temperaturu na nisku i nastavite sa kuvanjem. Kuvajte smesu na laganoj vatri oko 45-60 minuta, povremeno mešajući, dok voće ne omekša i šećer se ne rastopi. Skidajte penu koja se formira na površini. Kada voće postane mekano i smesa se zgusne, štapnim mikserom ili viljuškom usitnite voće, ako želite da džem bude manje glatkiji i kremastiji. Ako želite, možete da dodate vanilin šećer. Kuvajte džem još nekoliko minuta na niskoj temperaturi, povremeno mešajući, sve dok ne dobijete željenu gustinu.
Savet plus: Da biste proverili da li je džem dovoljno gust, možete uraditi test sa tanjirićem: stavite malu količinu džema na tanjirić i ostavite je da se ohladi. Ako se stegne i ne razliva se kada ga lagano povučete prstom, džem je spreman.
Sterilizujte tegle i poklopce tako što ćete ih staviti u ključalu vodu na nekoliko minuta. Pažljivo izvadite tegle i poklopce iz vode i ostavite ih da se osuše. Sipajte vrući džem u sterilisane tegle, ostavljajući oko 1 cm prostora od vrha tegle. Zatvorite tegle čvrsto sterilisanim poklopcima i okrenite ih naopako na nekoliko minuta. To će pomoći da se izbegne stvaranje vakuma. Okrenite tegle ponovno i ostavite ih da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi.
Čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu, poput ostave ili frižidera.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa