Sada je sezona bresaka, cene su pale, idealan je trenutak da napravite zimnicu od ovog voća. Top kombinacija je sa jabukama, džem je sladatk, savršene teksture, a obožavaće ga i stari i mladi! Saznajte i neke trikove koji će pomoći da mu se produži rok trajanja, da se ne pokvari!
Sastojci:
- 500 g bresaka (oljuštenih, izdubljenih i iseckanih na manje komade)
- 500 g jabuka (oljuštenih, izdubljenih i iseckanih na manje komade)
- 500 g šećera
- Sok od 1 limuna
- 1 kašičica vanilin šećera (opciono)
Priprema:
U velikoj šerpi, stavite iseckane breskve, jabuke, šećer i sok od limuna. Dobro promešajte da se šećer ravnomerno rasporedi. Zagrejte šerpu na srednjoj vatri, sve dok smesa ne proključa. Smanjite temperaturu na nisku i nastavite sa kuvanjem. Kuvajte smesu na laganoj vatri oko 45-60 minuta, povremeno mešajući, dok voće ne omekša i šećer se ne rastopi. Skidajte penu koja se formira na površini. Kada voće postane mekano i smesa se zgusne, štapnim mikserom ili viljuškom usitnite voće, ako želite da džem bude manje glatkiji i kremastiji. Ako želite, možete da dodate vanilin šećer. Kuvajte džem još nekoliko minuta na niskoj temperaturi, povremeno mešajući, sve dok ne dobijete željenu gustinu.
Savet plus: Da biste proverili da li je džem dovoljno gust, možete uraditi test sa tanjirićem: stavite malu količinu džema na tanjirić i ostavite je da se ohladi. Ako se stegne i ne razliva se kada ga lagano povučete prstom, džem je spreman.
Sterilizujte tegle i poklopce tako što ćete ih staviti u ključalu vodu na nekoliko minuta. Pažljivo izvadite tegle i poklopce iz vode i ostavite ih da se osuše. Sipajte vrući džem u sterilisane tegle, ostavljajući oko 1 cm prostora od vrha tegle. Zatvorite tegle čvrsto sterilisanim poklopcima i okrenite ih naopako na nekoliko minuta. To će pomoći da se izbegne stvaranje vakuma. Okrenite tegle ponovno i ostavite ih da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi.
Čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu, poput ostave ili frižidera.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem