Pekmez od kajsija je omiljena poslastica na kojoj su čitave generacije našeg prostora odrastale, a pravi se jednostavno, od samo tri sastojka. Caka je u tome da pustite da se šećer rastopi pre kuvanja, kako bi kajsije pustile sok. Kako su naše bake znale, ovaj proces pomaže da se kasnije tečnost ukrčka i dobijate gusti pekmez koji postaje sve čvršći, kako stoji na hladnom i tamnom mestu kao što je špajz. Evo kako se pravi pekmez od kajsija!

Sastojci:

  • 2 kilograma svežih kajsija
  • 3 šolje kristal šećera
  • 1 kašika limunovog soka

Recept:

Kajsije dobro operite, zatim ih prepolovite i uklonite koštice. Iseckajte kajsije na male komade. U velikoj šerpi pomešajte seckane kajsije, šećer i limunov sok. Dobro promešajte i ostavite da odstoji oko 15-20 minuta da se šećer rastvori i izvuče sok iz kajsija.

Stavite lonac na srednje jaku vatru i dovedite smešu do ključanja, povremeno mešajući. Kada smeša proključa, smanjite vatru na srednje nisku i ostavite da se krčka. Povremeno mešajte kako biste sprečili lepljenje i obezbedili ravnomerno kuvanje.

Dok se kajsije kuvaju, pustiće svoje prirodne sokove. Nastavite da krčkate smešu oko 30-40 minuta, ili dok se ne zgusne i ne dobije konzistenciju poput džema. Možete testirati konzistenciju tako što ćete malu količinu džema staviti na tanjir i ostaviti da se ohladi. Ako se zgusne i zadrži oblik, spreman je. Ako ne, nastavite sa kuvanjem još nekoliko minuta i ponovite test.

Dok je pekmez još vruć, pažljivo ga sipajte u čiste i sterilisane tegle, ostavljajući oko centimetar prostora. Obrišite rubove tegle da biste osigurali pravilno "dihtovanje".

Zatvorite tegle sterilizovanim poklopcima i stavite ih u pleh pun vruće vode, u rernu oko oko 10-15 minuta kako biste osigurali pravilno očuvanje. Izvadite tegle sa pekmezom od kajsije i ostavite da se potpuno ohlade. Dok se pekmez hladi, možete čuti zvuk pucketanja, što ukazuje da su tegle dobro zatvorene.

Kada se tegle ohlade, proverite da li su dobro zatvorene pritiskom na sredinu svakog poklopca. Ako se poklopac ne savija ili ne pukne, tegla je dobro zatvorena. Ako bilo koja tegla nije dobro zatvorena, stavite u frižider i konzumirajte u roku od nekoliko nedelja.

Čuvajte zatvorene tegle pekmeza od kajsija na hladnom i tamnom mestu. Pekmez će nastaviti da se zgušnjava kako se hladi i stvrdnjava. Uživajte u svom domaćem gustom pekmezu od kajsija! Savršen je za mazanje na tost, keks ili kao fil za peciva i deserte.

BONUS VIDEO:

Kiflice sa džemom Instagram/cooking_with_larisa

Izvor: StvarUkusa