Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PEKMEZ OD KAJSIJA: Od 2 sastojka i bez hemije, a dugo će trajati

Palačinke ne mogu da se zamisle bez domaćeg pekmeza.

 Pekmez od kajsija Izvor: Shutterstock

Pekmez je gušći od džema, a ređi od marmelade i dobija se mlevenjem ili seckanjem voća, a količinu šećera koju dodajete prilagodite vašem ukusu. U principu za ova tri namaza se koriste slični sastojci, jedino se razlikuju u gustini. Mi vam predlažemo da napravite pravi domaći pekmez od kajsija, koji možete da mažete na palačinke, hleb... Umesto kajsija možete da koristite bilo koje sezonsko voće.  

  • Sastojci:
  • 3,5 kg kajsija
  • 1 kg šećera

Priprema:

Kajsije operite i izvadite koštice. Poređajte u veću šerpu, pa preko pospite šećer, pa opet kajsije i tako ređajte dok ne utrošite. Poklopite i ostavite da odstoji. Promešajte i stavite da se kuva. Posle ključanja ostavite da se kuva još sat vremena na tihoj vatri, a povremeno promešajte. Sipajte pekmez u sterilisane tegle i svaku okrenite naopako i držite tako 5-10 minuta.Umesto okretanja možete da vratite tegle u rernu na 100°C i ostavite tamo dok se ne uhvati korica. Čuvati na tamnom i suvom mestu.

Izvor: Stvar ukusa 

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti