Tajna odličnog ukusa domaćeg pekmeza od jagoda krije se u dodatku vanilinog šećera.

Počela je sezona raznovrsnog voća, pa je iskoristite najbolje moguće. Trenutno su aktuelne jagode, a cena im sve više pada, pa je pravo vreme da napravite pekmez.Recepti za domaći pekmez se prenose s kolena na koleno i sigurni smo da svaka domaćica ima neku svoju tajnu, ali naš predlog je da ga napravite sa ukusom vanile. Jagode u kombinaciji sa vanilom se savršeno dopunjuju i čine pekmez prosto neodoljivim.
- Sastojci:
- 2 kg jagoda
- 400 g šećera
- 4 kesice vanilin šećera
- 2 limuna
Priprema:
Jagode sipajte u posudu i prelijte vodom. Ostavite da stoje nekih 20 minuta, pa isperite. Nakon toga ih obrišite i isecite na četvrtine. Sipajte u šerpu i pošećerite, pa ostavite da stoje 8 sati ili preko noći. Sok koji su jagode pustile procedite, pa sipajte u šerpu i dodajte vanilin šećer. Kuvajte dok ne proključa, a onda ostavite još pola sata. Zatim u istu šerpu dodajte oceđene jagode i sok od limuna. Kuvajte još 30 minuta, uz povremeno mešanje. Sterilisane i vruće tegle napunite vrućim pekmezom.
Izvor: Stvar ukusa
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.