Sada je sezona raznovrsnog povrća i možete da ga iskoristite na najbolji mogući način. Postoji toliko recepata za spremanje karfiola, a jedan od najboljih je upravo ovaj Džejmija Olivera. Ovo je tipičan engleski recept koji će vas već na prvi zalogaj ostavite bez daha, a sprema se tako što karfiol prelijete brokoli bešamel sosom, a onda pospete sirom i aromatičnim prezlama. Uživajte! 

  • Sastojci: 
  • 2 kašike putera 
  • 2 čena belog luka 
  • 1 lovorov list 
  • 2 kašike brašna
  • 500 ml mleka
  • 500 g smrznutog brokolija
  • 1 kg smrznutog karfiola 
  • 70 g tvrdog sira (najbolje čedar) 
  • 1-2 kriške hleba 
  • malo ruzmarina 
  • 1 kašika maslinovog ulja 
  • 1 kašika badema u listiću 

Priprema: 
U šerpi istopite puter, pa dodajte sitno seckani beli luk i lovorov list. Promešajte, pa dodajte brašno. Posle minut, dva postepeno sipajte mleko i sve vreme mešajte. Izvadite lovorov list, a zatim dodajte brokoli, promešajte, pa poklopite i kuvajte nekih 20 minuta ili dok povrće skroz ne omekša. Sipajte u blender, i brokoli i bešamel, pa dobro izblendirajte. U veću tepsiju sipajte karfiol, pa prelijte brokoli sosom. Preko pospite rendani sir. U blenderu pomešajte hleb, ruzmrarin i maslinovo ulje. Izblendirajte, pa dodajte bademe u listiću i ponovo izblendirajte. Dobijenu smesu pospite preko sira, pa pecite u rerni na 180°C oko sat vremena. 

Napomena: Možete da koristite i svež karfiol i brokoli, samo povrće isecite na cvetove. 

Izvor: Stvar ukusa