Iskoristite sezonu najraznovrsnijeg voća i napravite na vreme zimnicu. Sada je idealan period da se napravi džem i kompot. Nekada se kompot stalno služio umesto soka i naše bake i deke su ga pravili sa posebnim uživanjem. Danas vam predlažemo da sledite tradiciju i da vi napravite savršeno letnje osveženje koje će se garantovano svideti i vašoj deci.Naš izbor je kompot od kajsija, a nudimo vam recept bez i sa šećerom. Uživajte!
Kompot od kajsija
- Sastojci:
- 1 kg kajsije
- 750 g šećera
- 1 l vode
Priprema:
Kajsije dobro operite, prepolovite i uklonite koštice. Potopite ih kratko u ključalu vodu, izvadite i odmah stavite u hladnu vodu da lakše ogulite kožu.Deset polovina očišećenih kajsija stavite u sterilisanu teglu, tako da unutrašnja strana bude okrenuta na dole. U šerpu sipajte vodu i šećer i kuvajte dok se ne otopi, a onda prelijte kajsije. Tako uradite i sa drugom teglom.
Kompot od kajsija (bez šećera)
- Sastojci:
- 1 kg kajsije
- 1 l vode
- malo limunske kiseline
Priprema:
Na isti način kao u prvo receptu očistite kajsije, pa ih poređajte u sterilisane tegle. Ista količina kajsija ide u tegli i isto da budu okrenute na dole. U šerpu sipajte vodu i limunsku kiselinu, a ako želite dodajte malo meda. Kuvajte dok ne proključa, a onda prelijte kajsije. Dobro zatvorite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem