Iskoristite sezonu najraznovrsnijeg voća i napravite na vreme zimnicu. Sada je idealan period da se napravi džem i kompot. Nekada se kompot stalno služio umesto soka i naše bake i deke su ga pravili sa posebnim uživanjem. Danas vam predlažemo da sledite tradiciju i da vi napravite savršeno letnje osveženje koje će se garantovano svideti i vašoj deci.Naš izbor je kompot od kajsija, a nudimo vam recept bez i sa šećerom. Uživajte!
Kompot od kajsija
- Sastojci:
- 1 kg kajsije
- 750 g šećera
- 1 l vode
Priprema:
Kajsije dobro operite, prepolovite i uklonite koštice. Potopite ih kratko u ključalu vodu, izvadite i odmah stavite u hladnu vodu da lakše ogulite kožu.Deset polovina očišećenih kajsija stavite u sterilisanu teglu, tako da unutrašnja strana bude okrenuta na dole. U šerpu sipajte vodu i šećer i kuvajte dok se ne otopi, a onda prelijte kajsije. Tako uradite i sa drugom teglom.
Kompot od kajsija (bez šećera)
- Sastojci:
- 1 kg kajsije
- 1 l vode
- malo limunske kiseline
Priprema:
Na isti način kao u prvo receptu očistite kajsije, pa ih poređajte u sterilisane tegle. Ista količina kajsija ide u tegli i isto da budu okrenute na dole. U šerpu sipajte vodu i limunsku kiselinu, a ako želite dodajte malo meda. Kuvajte dok ne proključa, a onda prelijte kajsije. Dobro zatvorite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus