I ako sada nije sezona pravljenja zimnice, postoje oni koji su ostali bez omiljenog crvenog namaza - ajvara. Pošto cene paprika i paradajza još nisu dovoljno niske, a ako vam se baš jede ajvar i ne želite kupovni, mi vam nudimo pravi letnji recept. Super je što ne morate prethodno da pečete paprike, niti da kuvate, jer ovaj ajvar je spreman brzo, a neverovatno je ukusan.
- Sastojci:
- 1 kg paradajza
- 2 kg paprika
- 2 glavice belog luka
- 3 ljute paprike
- so i šećer po ukusu
Priprema:
Paradajz zasecite na dnu u obliku krsta, pa kratko blanširajte i onda skinite kožicu. Zatim dobro izblendirajte. Običnu i ljutu papriku isto zasecite, pa kratko blanširajte u vreloj vodi i takođe skinite kožicu i uklonite semeke, pa izblendirajte. Ako imate mašinicu za meso provucite papriku i paradajz, kao i očišćene čenov belog luka. Ako nemate sve to sjedinite u blenderu, dobro promešajte, pa dodajte so i šećer. Ponovo promešajte i sipajte ajvar u sterilisane tegle. Ako želite dodajte začin po želji.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem