Dagnje spadaju u omiljene morske plodove, a njihova priprema nije nimalo zahtevna. Kuvaju se svega 10-ak minuta, a najlepši i najukusniji je zapravo i onaj najjednostavniji recept. Kada ih kupujete vodite računa da su sveže, a to znači da treba da budu zatvorene ili minimalno otvorene. Kuvajte dagnje u belom vinu dok se skroz ne otvore, a najbolje je da ih poslužite sa hlebom, jer ćete tako najbolje pokupiti sav saft.
- Sastojci:
- 2 kašike margarina (može i 50 ml maslinovog ulja)
- 4 čena belog luka
- 1 limun
- 1/2 kašičice tucane paprike
- 2 šolje belog vina
- 900 g dagnji
- 1,5 veza peršuna
Priprema:
Otopite margarin ili zagrejte maslinovo ulje u šerpi, pa propržite mleveni beli luk. Posle 30 sekundi dodajte tucanu papriku i rendanu koru limuna i mešajte,a posle 45 sekundi sipajte i belo vino. Pobiberite, pa ostavite da sos provri, a onda dodajte dagnje i odmah poklopite. Protresite šerpu i ostavite da ključa nekih minut.Promešajte dagnje, vratite poklopac i ostavite da ključa još 2 minuta. Školjke će tada početi da se otvaraju. Umešajte seckani peršun, poklopite i kuvajte dok se sve školjke ne otvore, 1-3 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus