1. Dagnje oprati četkom pod mlazom vode i očistiti nožem. Školjke staviti u veliku šerpu, naliti vodom, pokriti i staviti da se kuvaju na jakoj vatri sve dok se školjke ne otvore. One koje su ostale zatvorene treba baciti. Vodu ocediti i pri tom sačuvati jednu šolju tečnosti.

2. Sa skuvanih školjki ukloniti praznu polovinu ljuske, a drugu sa mesom poređati po plehu. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Sitno iseckati peršun, beli luk i ljutu papriku. Zagrejati maslinovo ulje i na njemu propržiti prezle uz stalno mešanje. Prezle zamesiti s peršunom, belim lukom, ljutom paprikom, solju, sveže izrendanim parmezanom. Toj masi dodati 5 kašika ulja i 2 kašike vode u kojoj su se kuvale dagnje.

3. Na svaku školjku staviti po malo fila, blago pritisnti i gratinirati u rerni oko 5 minuta.

NAPOMENA: Ukoliko postite, izbacite parmezan.


Sastojci:

1 kg dagnji
1 veza peršuna
1 čen belog luka
½ ljute paprike
3 kašike maslinovo ulja
180 g prezli
2 kašike sveže izrendanog parmezana
5 kašika ulja