Čorba od koprive je ukusna i zdrava, a pritom se jednostavno pravi. Sve što vam je potrebno je nekoliko sastojaka među kojima je glavni kopriva, blender ili štapni mikser. Posna čorba od koprive je odličan izbor, ali mi vam predlažemo gurmansku - sa pavlakom i krckavim krutonima!

Sastojci:

  • 4 šolje svežih listova koprive (koristite rukavice kada rukujete njima)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 srednji luk, isečen na kockice
  • 2 čena belog luka, mlevenog
  • 1 veliki krompir, oljušten i isečen na kockice
  • 4 šolje čorbe od povrća ili piletine
  • 1/2 šolje pavlake za kuvanje
  • So i biber po ukusu
  • Krutoni ili tostirani hleb za ukras 

Recept:

Koristite rukavice za rukovanje koprivom da vas ne bi ožarila, listove koprive dobro isperite da biste uklonili prljavštinu. Odrežite sve čvrste stabljike i odbacite ih. Ostavite na stranu.

U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk iseckan na kockice i iseckan beli luk. Dinstajte dok luk ne postane providan, a beli luk zamiriše, oko 3-4 minuta. Dodajte krompir isečen na kockice u šerpu i kuvajte još dva minuta, povremeno mešajući. Pažljivo dodajte listove koprive u šerpu. Pomešajte ih sa ostalim sastojcima i kuvajte oko dva minuta dok ne uvenu.

Sipajte čorbu od povrća ili pilećeg mesa, pazeći da su sastojci potpuno pokriveni. Dovedite do ključanja, a zatim smanjite vatru. Pokrijte šerpu i dinstajte oko 15-20 minuta, ili dok krompir ne omekša.

Koristeći štapni mikser, blendirajte čorbu dok ne postane glatka i kremasta. Uvek možete i da koristite stojeći blender, u tom slučaju je usitnite 30-45 sekundi na velikoj brzini.

Vratite čorbu od koprive u šerpu i umešajte gustu pavlaku da dobijete bogatu, kremastu teksturu. Začinite solju i biberom po ukusu. Čorbu od koprive sipajte u činije i ukrasite krutonima ili prepečenim hlebom.

Uživajte u svojoj hranljivoj čorbi od koprive! Kopriva je poznata po svom jedinstvenom ukusu i zdravstvenim prednostima, što sve čini ovu čorbu i ukusnom i hranljivom.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?

Izvor: StvarUkusa