Zasucite rukave i spremite raskošnu, ali vrlo laku za pripremu, musaku od makarona, mlevenog mesa i tikvica! Verzija ovog jela ima mnogo, sa ili bez mesa (koja se obično češće sprema leti), ali ova kombinacija će vam se sigurno dopasti.
Sastojci:
- 300 g mešanog mlevenog mesa
- 1 srednja tikvica, iseckana na tanke kolutove
- 200 g makarona (može biti bilo koji oblik po želji)
- 1 veća glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 šolja paradajz sosa
- 1 šolja rendanog kačkavalja
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica suvog origana
- So, biber i drugi začini po ukusu
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Skuvajte makarone da budu "al dente", a potom ocedite. U velikom tiganju, zagrejte ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno iseckan crni luk i beli luk, pa pržite dok ne postanu staklasti. Dodajte mleveno meso u tiganj i pržite ga dok ne promeni boju i potpuno se skuva. Začinite meso solju, biberom i ostalim začinima po ukusu.
Uzmite dublju vatrostalnu posudu i složite red kuvanih makarona na dno posude. Preko rasporedite polovinu tikvica, pa sloj mlevenog mesa. Prelijte sve paradajz sosom i pospite polovinu rendanog kačkavalja. Ponavljajte postupak dok ima materijala - sloj makarona, preostale tikvice, preostalo mleveno meso i preostali rendani kačkavalj. Pospite suvim origanom poslednji sloj i začinite još solju i biberom po ukusu.
Pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta ili dok se musaka lepo ne zapeče i kačkavalj ne postane zlatnosmeđe boje. Izvadite iz rerne i ostavite da se malo prohladi pre nego što poslužite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem