Ova salata sa leblebijama i sušenim paradajzom prepuna je svežih i živahnih ukusa. Samostalno je odličan prilog ili lagan i zadovoljavajući obrok. Slobodno je prilagodite dodavanjem ili zamenom povrća ili začinskog bilja prema vašim željama.
Sastojci:
- 2 konzerve leblebija, oceđene i isprane
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 1 mali crveni luk, sitno iseckan
- 1 šolja čeri paradajza, prepolovljena
- 1/2 šolje crnih maslina, bez koštica i prepolovljenih
- 1/2 šolje sušenog paradajza
- 1/4 šolje seckanog svežeg peršuna
- 1/4 šolje seckanih listova sveže nane
Za preliv:
- 1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
- 2 čena belog luka, mlevenog
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1/2 kašičice paprike
- So i biber po ukusu
Recept:
U velikoj posudi pomešajte leblebije, crvenu papriku, crveni luk, sušeni paradajz, čeri paradajz, masline, feta sir, peršun i mentu.
U posebnoj maloj činiji umutite maslinovo ulje, limunov sok, mleveni beli luk, mleveni kim, papriku, so i biber dok se dobro ne sjedine. Prelijte salatu i lagano promešajte da se svi sastojci ravnomerno oblože. Probajte i prilagodite začine ako je potrebno.
Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite u frižideru najmanje jedan sat da se ukusi spoje. Pre serviranja salatu još jednom promešajte i po potrebi dopunite začine. Salatu sa leblebijama i sušenim paradajzom poslužite rashlađenu i uživajte!
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus