Sastojci:

  • 240 ml maslinovog ulja
  • 1 kg krompira
  • 3 srednja crnog luka
  • 6 čenova belog luka
  • 1/2 kašičice slatke dimljene španske paprike
  • morska so i crni biber
  • sveži peršun za ukrašavanje
Zašto je koristan peršun?

Peršun obiluje vitaminom C i to u svom prirodnom obliku što je jako važno, jer ga na taj način organizam najlakše usvaja. Sadrži vlakna biljnog porekla, ugljene hidrate, pektine, flavonodie i fitoncide, roboflavin, nijacin i folnu kiselinu.

Pored vitamina C, peršun sadrži i vitamine A, B i E pa je odličan antioksidans i dobra podrška imunom sistemu organizma ukoliko se redovno konzumira. Pored vitamina, peršun sadrži i obilje minerala i oligoelemenata. U značajnim količinama sadrži gvožđe, fosfor, mangan, cink, kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum bakar, celulozu i sumpor.

Recept za krompir sa lukom:

Kako biste pripremili krompir, zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri i dodajte maslinovo ulje. Dok se ulje greje, isecite krompir (oljušten) na komade veličine zalogaja. Dodajte krompir u vruć tiganj, promešajte, pa mešajte svaka 3 do 4 minuta da se svi ravnomerno proprže. U međuvremenu, tanko iseckajte crni luk i beli luk.

Kada krompir bude pržen, nakon 25 do 30 minuta (uvek ga možete probušiti čačkalicom da biste bili sigurni da je pržen), sklonite tiganj sa ringle i ocedite krompir u cediljku sa posudom otpornom na toplotu ispod. Zagrejte isti tiganj na srednjoj vatri i dodajte 60 ml sačuvanog maslinovog ulja od krompira.

Posle nekoliko minuta dodajte seckani luk i beli luk, promešajte, a zatim mešajte svakih 1 do 2 minuta. Nakon 10 minuta i kada luk blago porumeni, vratite krompir u tiganj, zajedno sa paprikom, i začinite morskom solju i crnim biberom, pa mešajte dok se dobro ne sjedini.

Prebacite u veliku posudu za serviranje i ukrasite svežim peršunom, servirajte toplo ili na sobnoj temperaturi i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i kari od patlidžana i krompira.

Pročitajte kako se pravi pastirska pita na grčki način

BONUS VIDEO

StvarUkusa