Sastojci:
- 240 ml maslinovog ulja
- 1 kg krompira
- 3 srednja crnog luka
- 6 čenova belog luka
- 1/2 kašičice slatke dimljene španske paprike
- morska so i crni biber
- sveži peršun za ukrašavanje
Recept za krompir sa lukom:
Kako biste pripremili krompir, zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri i dodajte maslinovo ulje. Dok se ulje greje, isecite krompir (oljušten) na komade veličine zalogaja. Dodajte krompir u vruć tiganj, promešajte, pa mešajte svaka 3 do 4 minuta da se svi ravnomerno proprže. U međuvremenu, tanko iseckajte crni luk i beli luk.
Kada krompir bude pržen, nakon 25 do 30 minuta (uvek ga možete probušiti čačkalicom da biste bili sigurni da je pržen), sklonite tiganj sa ringle i ocedite krompir u cediljku sa posudom otpornom na toplotu ispod. Zagrejte isti tiganj na srednjoj vatri i dodajte 60 ml sačuvanog maslinovog ulja od krompira.
Posle nekoliko minuta dodajte seckani luk i beli luk, promešajte, a zatim mešajte svakih 1 do 2 minuta. Nakon 10 minuta i kada luk blago porumeni, vratite krompir u tiganj, zajedno sa paprikom, i začinite morskom solju i crnim biberom, pa mešajte dok se dobro ne sjedini.
Prebacite u veliku posudu za serviranje i ukrasite svežim peršunom, servirajte toplo ili na sobnoj temperaturi i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i kari od patlidžana i krompira.
Pročitajte kako se pravi pastirska pita na grčki način
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Pikantni zeleni mahamara umak
Letnja salata sa dresingom od oraha
Jednostavan i jefitin kolač od jabuka i ovsene kaše
Najlakši recept za sladoled od limuna