Sastojci:
- 530 g krompira
- 700 g patlidžana
- 2 čena belog luka, narendana
- 2 kašičice rendanog đumbira
- 1 ljubičasti luk
- 2 paradajza
- 120 g smrznutog ili svežeg graška
- 1 kašičica semena kima
- 1/2 crvene ljute papričice
- 1 kašičicu kurkume u prahu
- 1 kašičica čili papričice u prahu
- 1 kašičica mlevenog kima
Recept za kari od patlidžana i krompira:
Kako biste napravili kari, prvo u činiji pomešajte kurkumu, kašičicu ljute papričice, mlevenog kima, rendani đumbir i vodu. Sve pomešajte i stavite na stranu. Zagrejte šerpu sa uljem na srednjoj vatri.
Ubacite seckani krompir i pržite ga. Kada se isprži prebacite ga u činiju. U još zagrejano ulje ubacite semenke kima, pola ljute papričice, ljubičastiluk i so. Pržite i mešajte. Zatim dodajte pastu sa začinima koju ste prethodno napravili i nastavite da mešate.
U ovu smesu ubacite seckani paradajz i rendani beli luk pa poklopite i krčkajte. Ubacite malo šećera i mešajte. Zatim dodajte isprženi krompir i sve promešajte. Ubacite iseckani patlidžan i posolite pa mešajte.
Zatim sipajte toplu vodu, poklopite i pustite da se krčka na srednjoj vatri 10 minuta. Viljuškom proverite patlidžan, ako je mek, jelo je pri kraju. Pospite seckani peršun odozgo, promešajte i poklopite pa krčkajte još 5 minuta.
Zatim ubacite grašak i promešajte. Dodajte još malo listova peršuna, ostavite da se još malo krčka i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i kari pilav sa povrćem.
Pročitajte kako se pravi musaka sa patlidžanom i ćuretinom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini