Sastojci:

  • 530 g krompira
  • 700 g patlidžana
  • 2 čena belog luka, narendana
  • 2 kašičice rendanog đumbira
  • 1 ljubičasti luk
  • 2 paradajza
  • 120 g smrznutog ili svežeg graška
  • 1 kašičica semena kima
  • 1/2 crvene ljute papričice
  • 1 kašičicu kurkume u prahu
  • 1 kašičica čili papričice u prahu
  • 1 kašičica mlevenog kima
Zašto je korisno jesti plavi patlidžan?

Plavi patlidžan ima antioksidativna svojstva, antiinflamatorna svojstva i obezbeđuje dnevne potrebe organizma za manganom. Sadrži i folate, kao i vitamin B, kalijum i vatim C i K. Sadrži i vlakna, te je dobar za rad probavnog sistema.

Recept za kari od patlidžana i krompira:

Kako biste napravili kari, prvo u činiji pomešajte kurkumu, kašičicu ljute papričice, mlevenog kima, rendani đumbir i vodu. Sve pomešajte i stavite na stranu. Zagrejte šerpu sa uljem na srednjoj vatri.

Ubacite seckani krompir i pržite ga. Kada se isprži prebacite ga u činiju. U još zagrejano ulje ubacite semenke kima, pola ljute papričice, ljubičastiluk i so. Pržite i mešajte. Zatim dodajte pastu sa začinima koju ste prethodno napravili i nastavite da mešate.

U ovu smesu ubacite seckani paradajz i rendani beli luk pa poklopite i krčkajte. Ubacite malo šećera i mešajte. Zatim dodajte isprženi krompir i sve promešajte. Ubacite iseckani patlidžan i posolite pa mešajte.

Zatim sipajte toplu vodu, poklopite i pustite da se krčka na srednjoj vatri 10 minuta. Viljuškom proverite patlidžan, ako je mek, jelo je pri kraju. Pospite seckani peršun odozgo, promešajte i poklopite pa krčkajte još 5 minuta.

Zatim ubacite grašak i promešajte. Dodajte još malo listova peršuna, ostavite da se još malo krčka i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i kari pilav sa povrćem.

Pročitajte kako se pravi musaka sa patlidžanom i ćuretinom

BONUS VIDEO

Recept za zapečenu pitu bez brašna sa jajima i povrćem Izvor:  Recept za zapečenu pitu bez brašna sa jajima i povrćem

StvarUkusa