Ratatuj je francusko jelo od povrća, a recept potiče iz Provanse. Možda ćete želeti da napravite i pikantni posni karfiol sa povrćem i 3 vrste preliva. Ratatuj je prepun je svežeg povrća i začinskog bilja, pa je, pored toga što je ukusan ujedno i odličan način da u ishranu uvrstite zdrave namirnice. Evo kako se pravi ratatuj!

Sastojci:

Povrće:

  • 2 patlidžana
  • 6 komada paradajza
  • 2 žute bundeve
  • 2 tikvice

Za sos:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 srednji beli luk, isečen na kockice
  • 4 čena belog luka, mlevena
  • 1 crvena paprika, očišćena od semena i iseckana na kockice
  • 1 žuta paprika sa semenkama i iseckana na kockice
  • So, po ukusu
  • Sveže mleveni crni biber, po ukusu
  • 795 g mlevenog paradajza

Začinsko bilje:

  • 2 kašike tanko isečenog svežeg bosiljka
  • 1 kašičica mlevenog belog luka
  • 2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
  • 2 kašičice svežih listova majčine dušice
  • So, po ukusu
  • Sveže mleveni crni biber, po ukusu
  • 4 kašike maslinovog ulja

Recept za ratatuj

15:39
Korak 1

Zagrejte rernu

Za ratatuj zagrejte rernu na 190˚C. Koristeći oštar nož, isecite patlidžan, paradajz, tikve i tikvice na krugove debljine približno 1 mm, a zatim ih ostavite sa strane. Napravite sos tako što ćete da zagrejte maslinovo ulje u vatrostalnoj posudi, na srednje jakoj vatri.

15:44
Korak 2

Dinstatje luk

Dinstajte luk, beli luk i paprike dok ne omekšaju, oko 10 minuta. Začinite solju i biberom, pa dodajte mleveni paradajz. Mešajte dok se sastojci potpuno ne sjedine. Uklonite sa vatre, pa dodajte bosiljak. Još jednom promešajte, a zatim lopaticom zagladite površinu sosa.

15:44
Korak 3

Napravite začin od bilja

Povrće isečeno na kriške poređajte naizmenično, a na vrh stavite sos, krećući se od spoljne ivice do sredine tiganja. Začinite solju i biberom. Napravite začin od bilja tako što ćete u maloj činiji da pomešate bosiljak, beli luk, peršun, majčinu dušicu, so, biber i maslinovo ulje. Kašikom prelijte povrće začinima.

15:45
Korak 4

Pecite ratatuj

Pokrijte pleh folijom i pecite 40 minuta. Otkrijte, pa pecite još 20 minuta, dok povrće ne omekša. Poslužite toplo, kao glavno jelo ili prilog. Uživajte u ratatuju!

Pročitajte kako se pravi posna musaka sa povrćem

BONUS VIDEO

Posna salata sa povrćem Instagram/healthfitnessguide_

StvarUkusa/L.S.