Ratatuj je francusko jelo od povrća, a recept potiče iz Provanse. Možda ćete želeti da napravite i pikantni posni karfiol sa povrćem i 3 vrste preliva. Ratatuj je prepun je svežeg povrća i začinskog bilja, pa je, pored toga što je ukusan ujedno i odličan način da u ishranu uvrstite zdrave namirnice. Evo kako se pravi ratatuj!
Sastojci:
Povrće:
- 2 patlidžana
- 6 komada paradajza
- 2 žute bundeve
- 2 tikvice
Za sos:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 srednji beli luk, isečen na kockice
- 4 čena belog luka, mlevena
- 1 crvena paprika, očišćena od semena i iseckana na kockice
- 1 žuta paprika sa semenkama i iseckana na kockice
- So, po ukusu
- Sveže mleveni crni biber, po ukusu
- 795 g mlevenog paradajza
Začinsko bilje:
- 2 kašike tanko isečenog svežeg bosiljka
- 1 kašičica mlevenog belog luka
- 2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
- 2 kašičice svežih listova majčine dušice
- So, po ukusu
- Sveže mleveni crni biber, po ukusu
- 4 kašike maslinovog ulja
Recept za ratatuj
Napravite začin od bilja
Povrće isečeno na kriške poređajte naizmenično, a na vrh stavite sos, krećući se od spoljne ivice do sredine tiganja. Začinite solju i biberom. Napravite začin od bilja tako što ćete u maloj činiji da pomešate bosiljak, beli luk, peršun, majčinu dušicu, so, biber i maslinovo ulje. Kašikom prelijte povrće začinima.
Pecite ratatuj
Pokrijte pleh folijom i pecite 40 minuta. Otkrijte, pa pecite još 20 minuta, dok povrće ne omekša. Poslužite toplo, kao glavno jelo ili prilog. Uživajte u ratatuju!
Pročitajte kako se pravi posna musaka sa povrćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem