Patlidžan je povrće koje ima jak ukus, pa mnogi izbegavaju da ga pripremaju. Ali, ako ga napravite kako treba, patlidžan može da bude preukusan, a ovo je jedan od najboljih recepata. Postoje specijaliteti od patildžana koji se jedu u celom svetu, a mi predlažemo da ga napunite aromatičnim belim mesom, povrćem i sirom. Sigurni smo da će vam se dopasti.

Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 200 g pilećeg filea
  • so, biber, slatka paprika
  • 1 grančica svežeg ruzmarina
  • 3 kašike terijaki sosa
  • 3 kašike susama
  • 200 g čeri paradajza
  • 4 čenova belog luka
  • 1 veza peršuna
  • 100 g mocarele ili nekog drugog tvrdog sira

Recept za punjeni patlidžan:

Zasecite patlidžan na sredini, pa stavite u tepsiju. Preko sipajte malo maslinovog ulja, pa pecite u rerni na 180°C oko pola sata. Isecite belo meso na kockice, posloite, pobiberite i pospite slatkom paprikom. Kratko pržite u tiganju u koji ste sipali malo maslinovog ulja. Zatim dodajte sitno seckani crni luk, pa pržite dok meso ne bude gotovo, a luk ne omekša. Dodajte i ruzmarin. Gotovo belo meso sa crnim lukom stavite u posudu. Sipajte terijaki sos i susam, pa promešajte. U drugoj posudi pomešajte seckani čeri paradajz, beli luk i peršun, pa dodajte mocarelu ili neki drugi tvrdi sir isečen na kockice. Patlidžanima izdubite sredinu viljuškom, pa prvo sipajte nadev sa sirom i paradajzom, a onda i nadev sa mesom. Vratite u rernu i pecite na 180°C oko 10 minuta.

Pročitajte i ovo: Pita sa patlidžanom i sirom

BONUS VIDEO: 

Lepeza patlidžan Instagram/cooking__diaries_

StvarUkusa/S.B.