Pasta sa povrćem i sirom je vrlo izdašna i aromatična. Kratko se zapeče u rerni. Ukoliko volite pastu možda ćete želeti da napravite i karbonara pastu sa graškom i jajima. Evo kako se pravi pasta sa povrćem i sirom.

Sastojci:

  • 300 g testenine
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 veliki patlidžan, iseckan
  • 1 crveni luk, sitno iseckan
  • 2 paprike očišćene od semena i sitno isečene
  • 2 tikvice, seckane
  • 3 čena belog luka, usitnjena
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 400 g čeri paradajza
  • Šaka bosiljka, iseckanog
  • 25 g tvrdog sira, rendanog
  • 25 g rendane mocarele
  • 75 g rendanog kačkavalja
  • 20 g prezla

Recept za zapečenu pastu sa povrćem i sirom

Skuvajte testeninu prema uputstvima na pakovanju, odvojite šolju vode od kuvanja. Ocedite je 2 minuta pre navedenog vremena. Zagrejte 2 kašike ulja u dubokom tiganju na laganoj-srednjoj vatri, a zatim ubacite patlidžan. Dobro promešajte i pržite dok ne omekša i porumeni, oko 10-15 minuta.

Izvadite u činiju i sipajte preostalo ulje u tiganj. Kada se zagreje, dodajte luk sa prstohvatom soli i pržite 5-7 minuta dok ne omekša pre nego što umešate paprike i tikvice. Pržite još 15-17 minuta dok ne porumene, a zatim dodajte beli luk. Pržite nekoliko minuta dok ne zamiriše. Umešajte paradajz pire i ostavite da se karamelizuje 5 minuta. Sipajte kuvani patlidžan, paradajz, stabljike bosiljka i polovinu listova bosiljka. Dovedite do laganog ključanja. Ostavite 20-25 minuta da se krčka, a zatim začinite po ukusu.

Zagrejte rernu na 200C. U prethodno napravljenu smesu umešajte kuvanu testeninu. Stavite u posudu za pečenje. Pomešajte sireve sa prezlom i velikim prstohvatom bibera, pa pospite po testenini. Pecite 15-20 minuta. Izvadite, pospite bosiljkom i uživajte.

Pročitajte kako da napravite pastu sa šampinjonima i čeri paradajzom

BONUS VIDEO

TikTok/carolina.mccauley Kako ocediti pastu

StvarUkusa/L.S.