Pasta sa povrćem i sirom je vrlo izdašna i aromatična. Kratko se zapeče u rerni. Ukoliko volite pastu možda ćete želeti da napravite i karbonara pastu sa graškom i jajima. Evo kako se pravi pasta sa povrćem i sirom.
Sastojci:
- 300 g testenine
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 veliki patlidžan, iseckan
- 1 crveni luk, sitno iseckan
- 2 paprike očišćene od semena i sitno isečene
- 2 tikvice, seckane
- 3 čena belog luka, usitnjena
- 2 kašike paradajz pirea
- 400 g čeri paradajza
- Šaka bosiljka, iseckanog
- 25 g tvrdog sira, rendanog
- 25 g rendane mocarele
- 75 g rendanog kačkavalja
- 20 g prezla
Recept za zapečenu pastu sa povrćem i sirom
Skuvajte testeninu prema uputstvima na pakovanju, odvojite šolju vode od kuvanja. Ocedite je 2 minuta pre navedenog vremena. Zagrejte 2 kašike ulja u dubokom tiganju na laganoj-srednjoj vatri, a zatim ubacite patlidžan. Dobro promešajte i pržite dok ne omekša i porumeni, oko 10-15 minuta.
Izvadite u činiju i sipajte preostalo ulje u tiganj. Kada se zagreje, dodajte luk sa prstohvatom soli i pržite 5-7 minuta dok ne omekša pre nego što umešate paprike i tikvice. Pržite još 15-17 minuta dok ne porumene, a zatim dodajte beli luk. Pržite nekoliko minuta dok ne zamiriše. Umešajte paradajz pire i ostavite da se karamelizuje 5 minuta. Sipajte kuvani patlidžan, paradajz, stabljike bosiljka i polovinu listova bosiljka. Dovedite do laganog ključanja. Ostavite 20-25 minuta da se krčka, a zatim začinite po ukusu.
Zagrejte rernu na 200C. U prethodno napravljenu smesu umešajte kuvanu testeninu. Stavite u posudu za pečenje. Pomešajte sireve sa prezlom i velikim prstohvatom bibera, pa pospite po testenini. Pecite 15-20 minuta. Izvadite, pospite bosiljkom i uživajte.
Pročitajte kako da napravite pastu sa šampinjonima i čeri paradajzom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus