Jagnjeće ćufte su ukusne uz kus-kus, sa testeninom ili u sendviču. Ako volite jagnjetinu možda ćete želeti da od ostataka jagnjetine spremite pitu po receptu Džejmija Olivera. Evo i kako se prave jagneće ćufte.

Sastojci:

Za ćufte:

  • 60 g prezli
  • 30 ml jogurta
  • 1 kg mlevenog jagnjećeg mesa
  • 1 jaje
  • 1 crni luk
  • 30 g crnih maslina
  • 1 kašičica korijandera
  • 1 kašičica mlevenog komorača
  • 1/2 kašičice tucane paprike 
  • 3 kašike seckanih listova nane
  • maslinovo ulje

Za paradajz sos:

  • 1 crveni luk
  • 1/2 kašičice tucane paprike 
  • 400 g čeri paradajza

Za posipanje:

  • 3 kašike sekane nane 
  • izmrvljeni feta sir

Recept za jagnjeće ćufte u paradajz sosu: 

Pomešajte prezle i jogurt u maloj činiji i ostavite da odstoje i omekšaju, nekoliko minuta. Pomešajte mleveno jagnjeće meso, prezle sa jogurtom, jaje koje ste prethodno umutili, seckani luk i masline. U posudi pomešajte korijander, komorač, tucanu papriku, so i seckanu nanu. Dodajte u smesu sa jagnjećim mesom. Rukama dobro sjedinite sastojke. Formirajte kuglice i stavite na pleh. Ako imate vremena, ohladite ćufte 30 minuta.

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju. Pržite ćufte 6 minuta i prebacite ih na tanjir. U tiganj dodajte seckani luk, posolite i dinstajte na srednje jakoj vatri dok ne omekša, 1-2 minuta. Dodajte prstohvat tucane paprike, a zatim dodajte seckani paradajz. Začinite paradajz po želji i kuvajte dok ne krene da ključa. Zapečene ćufte stavite u paradajz sos i kuvajte 15-20 minuta. Preostalu nanu posipajte preko ćufti i servirajte.

Pročitajte najbrži recept za jagnjetinu koji uspeva bukvalno svima

BONUS VIDEO

Instagram/foodiies_lifee Pileće ćufte iz blendera

 StvarUkusa/L.S.