Ćufte od jagnjetine i bulgura sa šargarepom i fetom su prilično jeftina opcija za obrok. Modža ćete želeti da isprobate i jagnjeće ćufte u sosu od paradajza i nane. Ćufte su prelivene ukusnim bulgurom i možete da ih poslužite uz domaći humus od šargarepe i ukrasite feta sirom i mentom. Evo kako da napravite ćufte od jagnjetine i bulgura sa šargarepom i fetom!
Sastojci:
- 500 g šargarepe, narezane na četvrtine po dužini
- 1 kašičica semena kima
- 1 kašika dimljene paprike
- 1 kašika meda
- 3 kašike maslinovog ulja
- 4 čena belogluka, sitno iseckana
- 800 g čeri paradajza
- 450 ml povrtnog bujona
- 200 g jagnjećeg mesa
- 100 g bulgur pšenice
- 1 kašičica sušenog origana
- 1 luk, narendan
- 400 g leblebije, oceđene
- 100 g fete, izmrvljene
- 15 g listova mente
Recept za ćufte od jagnjetine i bulgura sa šargarepom i fetom
Zagrejte rernu
Za ćufte od jagnjetine i bulgura sa šargarepom i fetom zagrejte rernu na 160°C. Stavite šargarepu u pleh za pečenje sa semenkama kima, paprikom, medom, 2 kašike ulja i prstohvatom soli i bibera. Pecite 45 minuta. U međuvremenu, napravite paradajz sos. Stavite veliki tiganj na srednju vatru i dodajte preostalu 1 kašiku ulja. Dodajte beli luk, kuvajte 1 minut, a zatim dodajte paradajz i 350 ml bujona. Začinite, pa ostavite da lagano krčka nekoliko minuta.
Napravite ćufte
U činiji pomešajte jagnjetinu, bulgur pšenicu, origano i luk i dobro izmešajte rukama. Smesu razvaljajte u ćufte od otprilike 4 cm (ukupno bi trebalo da ih dobijete oko 16). Lagano ih ubacite u sos koji se krčka i promešajte, a zatim dinstajte poklopljeno, 30 minuta.
Napravite humus od šargarepe
Kada je šargarepa skuvana, stavite u procesor sa leblebijem i umutite sa preostalim bujonom dok smesa ne postane glatka i kremasta. Rasporedite humus preko velikog tanjira za serviranje, a zatim stavite ćufte i sos u sredinu. Odozgo stavite feta sir i mentu.Uživajte u ćuftama od jagnjetine i bulgura sa šargarepom i fetom.
Pročitajte kako se pravi jagnjetina sa začinskim biljem i pirinčem
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem