Ćufte od jagnjetine i bulgura sa šargarepom i fetom su prilično jeftina opcija za obrok. Modža ćete želeti da isprobate i jagnjeće ćufte u sosu od paradajza i nane. Ćufte su prelivene ukusnim bulgurom i možete da ih poslužite uz domaći humus od šargarepe i ukrasite feta sirom i mentom. Evo kako da napravite ćufte od jagnjetine i bulgura sa šargarepom i fetom!
Sastojci:
- 500 g šargarepe, narezane na četvrtine po dužini
- 1 kašičica semena kima
- 1 kašika dimljene paprike
- 1 kašika meda
- 3 kašike maslinovog ulja
- 4 čena belogluka, sitno iseckana
- 800 g čeri paradajza
- 450 ml povrtnog bujona
- 200 g jagnjećeg mesa
- 100 g bulgur pšenice
- 1 kašičica sušenog origana
- 1 luk, narendan
- 400 g leblebije, oceđene
- 100 g fete, izmrvljene
- 15 g listova mente
Recept za ćufte od jagnjetine i bulgura sa šargarepom i fetom
Zagrejte rernu
Za ćufte od jagnjetine i bulgura sa šargarepom i fetom zagrejte rernu na 160°C. Stavite šargarepu u pleh za pečenje sa semenkama kima, paprikom, medom, 2 kašike ulja i prstohvatom soli i bibera. Pecite 45 minuta. U međuvremenu, napravite paradajz sos. Stavite veliki tiganj na srednju vatru i dodajte preostalu 1 kašiku ulja. Dodajte beli luk, kuvajte 1 minut, a zatim dodajte paradajz i 350 ml bujona. Začinite, pa ostavite da lagano krčka nekoliko minuta.
Napravite ćufte
U činiji pomešajte jagnjetinu, bulgur pšenicu, origano i luk i dobro izmešajte rukama. Smesu razvaljajte u ćufte od otprilike 4 cm (ukupno bi trebalo da ih dobijete oko 16). Lagano ih ubacite u sos koji se krčka i promešajte, a zatim dinstajte poklopljeno, 30 minuta.
Napravite humus od šargarepe
Kada je šargarepa skuvana, stavite u procesor sa leblebijem i umutite sa preostalim bujonom dok smesa ne postane glatka i kremasta. Rasporedite humus preko velikog tanjira za serviranje, a zatim stavite ćufte i sos u sredinu. Odozgo stavite feta sir i mentu.Uživajte u ćuftama od jagnjetine i bulgura sa šargarepom i fetom.
Pročitajte kako se pravi jagnjetina sa začinskim biljem i pirinčem
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs