Ćufte od jagnjetine i bulgura sa šargarepom i fetom su prilično jeftina opcija za obrok. Modža ćete želeti da isprobate i jagnjeće ćufte u sosu od paradajza i nane. Ćufte su prelivene ukusnim bulgurom i možete da ih poslužite uz domaći humus od šargarepe i ukrasite feta sirom i mentom. Evo kako da napravite ćufte od jagnjetine i bulgura sa šargarepom i fetom!

Sastojci:

  • 500 g šargarepe, narezane na četvrtine po dužini
  • 1 kašičica semena kima
  • 1 kašika dimljene paprike
  • 1 kašika meda
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 4 čena belogluka, sitno iseckana
  • 800 g čeri paradajza
  • 450 ml povrtnog bujona
  • 200 g jagnjećeg mesa
  • 100 g bulgur pšenice
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 luk, narendan
  • 400 g leblebije, oceđene
  • 100 g fete, izmrvljene
  • 15 g listova mente

Recept za ćufte od jagnjetine i bulgura sa šargarepom i fetom

15:36
Korak 1

Zagrejte rernu

Za ćufte od jagnjetine i bulgura sa šargarepom i fetom zagrejte rernu na 160°C. Stavite šargarepu u pleh za pečenje sa semenkama kima, paprikom, medom, 2 kašike ulja i prstohvatom soli i bibera. Pecite 45 minuta. U međuvremenu, napravite paradajz sos. Stavite veliki tiganj na srednju vatru i dodajte preostalu 1 kašiku ulja. Dodajte beli luk, kuvajte 1 minut, a zatim dodajte paradajz i 350 ml bujona. Začinite, pa ostavite da lagano krčka nekoliko minuta.

15:40
Korak 2

Napravite ćufte

U činiji pomešajte jagnjetinu, bulgur pšenicu, origano i luk i dobro izmešajte rukama. Smesu razvaljajte u ćufte od otprilike 4 cm (ukupno bi trebalo da ih dobijete oko 16). Lagano ih ubacite u sos koji se krčka i promešajte, a zatim dinstajte poklopljeno, 30 minuta.

15:40
Korak 3

Napravite humus od šargarepe

Kada je šargarepa skuvana, stavite u procesor sa leblebijem i umutite sa preostalim bujonom dok smesa ne postane glatka i kremasta. Rasporedite humus preko velikog tanjira za serviranje, a zatim stavite ćufte i sos u sredinu. Odozgo stavite feta sir i mentu.Uživajte u ćuftama od jagnjetine i bulgura sa šargarepom i fetom.

Pročitajte kako se pravi jagnjetina sa začinskim biljem i pirinčem

BONUS VIDEO

Kurir televizija NAPRAVITE PROFI ĆUFTE I ŠPAGETE KAO ITALIJANI: Raša odao kulinarsku tajnu, OVO ih razlikuje od BALKANSKIH MESNIH KUGLICA

StvarUkusa/L.S.