Srbi obožavaju jela na kašiku, pogotovo ako u njima ima i mesa. Mi vam donosimo savršen recept za nedeljni ručak. Predlažemo da napravite seoski lonac koji je krcat mesom i povrćem, kao i aromatičnim začinima koji ovom jelu daju poseban šmek. Priprema je jednostavna, pa uspeva i početnicima u kuhinji. Ovako pripremljeno meso je izuzetno mekano i svima se dopada.
Sastojci:
- 1 crni luk
- 2 šargarepe
- 300 g krompira
- 1 crvena paprika
- 140 g kupusa
- 70 g brokolija
- 40 g dimljene slanine
- 20 g kulena
- 550 g junećeg ribića
- 1 čen belog luka
- 30 g masti
- 150 ml belog vina
- 1,5 l vode
- 2 kašike slatke paprike
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica bosiljka
- 1 kašičica vlašca
- 1 kašičica peršuna
- 1/2 veze svežeg peršunase
Recept za seoski lonac sa mesom i povrćem:
Ispržite meso
U šerpi na jakoj vatri istopite mast, pa dodajte meso koje ste isekli po želji. Kada meso pusti vodu, ostavite da se isprži još 5 minuta, a onda izvadite iz šerpe.
Dodajte ostale sastojke
Smanjite vatru, pa u šerpu dodajte još malo masti. Kada se istopi dodajte seckanu slaninu i kulen. Pržite 3 minuta, pa dodajte seckani crni luk i njega pržite još 3 minuta, pa dodajte seckanu šargarepu. Posle 3 minuta dodajte i seckanu papriku. Pržite još 2 minuta, pa vratite meso u šerpu i pojačajte temperaturu.
Kuvajte seoski lonac
Zatim dodajte mleveni beli luk i sipajte vino. Kada vino uvri, posolite, pobiberite, pospite origanom, bosiljkom, peršunom, vlašcem, kao i slatkom paprikom. Sve lepo promešajte. Dodajte seckani krompir i sipajte vodu. Kada krene da ključa, smanjite vatru i poklopite. Tako kuvajte sat i po vremena, pa pojačajte temperaturu i dodajte sekcani kupus i brokoli. Promešajte i kuvajte još 5 minuta. Gotovo jelo pospite seckani peršunom.
Pročitajte i ovo: Kako se pravi seoski lonac sa mesom i povrćem
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom