Srbi obožavaju jela na kašiku, pogotovo ako u njima ima i mesa. Mi vam donosimo savršen recept za nedeljni ručak. Predlažemo da napravite seoski lonac koji je krcat mesom i povrćem, kao i aromatičnim začinima koji ovom jelu daju poseban šmek. Priprema je jednostavna, pa uspeva i početnicima u kuhinji. Ovako pripremljeno meso je izuzetno mekano i svima se dopada.

Sastojci:

  • 1 crni luk
  • 2 šargarepe 
  • 300 g krompira 
  • 1 crvena paprika 
  • 140 g kupusa
  • 70 g brokolija 
  • 40 g dimljene slanine 
  • 20 g kulena 
  • 550 g junećeg ribića 
  • 1 čen belog luka 
  • 30 g masti 
  • 150 ml belog vina 
  • 1,5 l vode 
  • 2 kašike slatke paprike 
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica bosiljka
  • 1 kašičica vlašca 
  • 1 kašičica peršuna 
  • 1/2 veze svežeg peršunase

Recept za seoski lonac sa mesom i povrćem:

16:43
Korak 1

Ispržite meso

U šerpi na jakoj vatri istopite mast, pa dodajte meso koje ste isekli po želji. Kada meso pusti vodu, ostavite da se isprži još 5 minuta, a onda izvadite iz šerpe. 

16:43
Korak 2

Dodajte ostale sastojke 

Smanjite vatru, pa u šerpu dodajte još malo masti. Kada se istopi dodajte seckanu slaninu i kulen. Pržite 3 minuta, pa dodajte seckani crni luk i njega pržite još 3 minuta, pa dodajte seckanu šargarepu. Posle 3 minuta dodajte i seckanu papriku. Pržite još 2 minuta, pa vratite meso u šerpu i pojačajte temperaturu. 

16:43
Korak 3

Kuvajte seoski lonac 

Zatim dodajte mleveni beli luk i sipajte vino. Kada vino uvri, posolite, pobiberite, pospite origanom, bosiljkom, peršunom, vlašcem, kao i slatkom paprikom. Sve lepo promešajte. Dodajte seckani krompir i sipajte vodu. Kada krene da ključa, smanjite vatru i poklopite. Tako kuvajte sat i po vremena, pa pojačajte temperaturu i dodajte sekcani kupus i brokoli. Promešajte i kuvajte još 5 minuta. Gotovo jelo pospite seckani peršunom. 

Pročitajte i ovo: Kako se pravi seoski lonac sa mesom i povrćem

BONUS VIDEO: 

Instagram/evalongoria Posni čili po receptu Eve Longorije

(StvarUkusa/S.B.)