Posna pasta sa šampinjonima se pravi sa testeninom koja ne sadrži jaja, i kuva se al dente. Možda ćete želeti da napravite i posnu pastu sa patlidžanom. Recept je jednostavan i savršen za pripremu tokom radne nedelje. Iako je jelo posno, vrlo je bogato i začinjeno. Evo kako se pravi posna pasta sa šampinjonima!
Sastojci:
- 255 g testenine bez jaja
- 1 kašika maslinovog ulja
- 450 g šampinjona, isečenih
- 2 čena belog luka, mlevena
- 16 komada čeri paradajza, prepolovljenih
- 3 kašike veganskog putera
- 1 šaka seckanog peršuna
- ½ kašičice soli ili više po ukusu
- Prstohvat bibera
Recept za posnu pastu sa šampinjonima
Pržite šmapinjone
Za posnu pastu sa šampinjonima prvo očistite, iseckajte i pržite šampinjone na jakoj vatri na velikom tiganju sa 1 kašikom maslinovog ulja, ½ kašičice soli i biberom, oko 5 minuta. Pečurke će pustiti vodu. Nastavite da ih pržite dok ne nestane sva voda. Kada se tiganj osuši, smanjite vatru na srednju i nastavite da pržite šampinjone nekoliko minuta da porumene.
Dodajte beli luk i čeri paradajz
Povremeno mešajte. Dodajte 2 čena belog luka (mlevena), polovinu veganskog putera i 16 komada čeri paradajza isečenih na pola. Pržite na srednjoj vatri još 5 minuta ili dok paradajz ne omekša i ne postane sočan. Povremeno promešajte, pa kada je sos gotov, dodajte 1 šaku peršuna (seckanog).
Kuvajte testeninu
Kuvajte testeninu u velikom loncu sa posoljenom ključalom vodom prema uputstvima na pakovanju. Rezervišite jednu šolju vode od testenine, ocedite testeninu i ubacite je u sos od pečuraka sa preostalim veganskim puterom, malo bibera i kutlačom rezervisane vode iz testenine. Kuvajte na srednje jakoj vatri 1 minut i dodajte još vode ako je potrebno. Servirajte pastu sa posutim peršunom odozgo. Uživajte u posnoj pasti sa šampinjonima i čeri paradajzom!
Pročitajte kako se prave POSNE ŠPAGETE U SOSU OD HUMUSA I SPANAĆA
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan