Sastojci:
- 2-3 komada starog hleba
- 180 g oraha
- 1 veza peršuna
- 1 veza korijandera
- 1 velika žuta paprika
- 1-2 ljute papričice
- 180 ml maslinovog ulja
- 2 kašike meda
- 2 čena belog luka, vrlo sitno iseckana
- 1 kašika mlevenog korijandera
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1 kašičica mlevenog kardamona
- 1 kašičica soli
- 1-2 kašike tucane paprike
Recept za zeleni mahamara umak:
Kako biste napravili ovaj umak, prvo pripremite prezle. Stavite kriške hleba na pleh u rernu zagrejanu na 95ºC na 20 minuta ili dok hleb ne postane tvrd i suv. Ne želite da prepečete hleb, samo ga osušite. Pojačajte temperaturu rerne na 175ºC. Stavite orahe na pleh i pecite 10 minuta, dok ne porumene.
Stavite prezle i orahe u blender i blendirajte dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Izvadite ih i stavite u posudu za mešanje. Grubo iseckajte žutu papriku i očistite je. Grubo iseckajte ljute papričice. Stavite paprike u blender, zajedno sa ostatkom sastojaka, i blendirajte.
Treba da dobijete konzistenciju sosa, a ako je previše gusto, dodajte još maslinovog ulja. Dodajte zeleni sos u posudu za mešanje sa prezlama i orasima i dobro promešajte. Posolite po ukusu i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i začinjeni meksički cezar umak.
Pročitajte i kako se pravi aromatični umak sa kiselim krastavčićima i mirođijom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije