Sastojci:

  • 2-3 komada starog hleba
  • 180 g oraha
  • 1 veza peršuna
  • 1 veza korijandera
  • 1 velika žuta paprika
  • 1-2 ljute papričice
  • 180 ml maslinovog ulja
  • 2 kašike meda
  • 2 čena belog luka, vrlo sitno iseckana
  • 1 kašika mlevenog korijandera
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1 kašičica mlevenog kardamona
  • 1 kašičica soli
  • 1-2 kašike tucane paprike
Savet +

Čuva umak u zatvorenoj posudi u frižideru do 3 nedelje ili u zamrzivaču do 6 meseci.

Recept za zeleni mahamara umak:

Kako biste napravili ovaj umak, prvo pripremite prezle. Stavite kriške hleba na pleh u rernu zagrejanu na 95ºC na 20 minuta ili dok hleb ne postane tvrd i suv. Ne želite da prepečete hleb, samo ga osušite. Pojačajte temperaturu rerne na 175ºC. Stavite orahe na pleh i pecite 10 minuta, dok ne porumene.

Stavite prezle i orahe u blender i blendirajte dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Izvadite ih i stavite u posudu za mešanje. Grubo iseckajte žutu papriku i očistite je. Grubo iseckajte ljute papričice. Stavite paprike u blender, zajedno sa ostatkom sastojaka, i blendirajte.

Treba da dobijete konzistenciju sosa, a ako je previše gusto, dodajte još maslinovog ulja. Dodajte zeleni sos u posudu za mešanje sa prezlama i orasima i dobro promešajte. Posolite po ukusu i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i začinjeni meksički cezar umak.

Pročitajte i kako se pravi aromatični umak sa kiselim krastavčićima i mirođijom

BONUS VIDEO

Kako se pravi roštilj sos Izvor: Kako se pravi roštilj sos

StvarUkusa