Sastojci:

  • 1,5 glavica belog luka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 kašika semena susama
  • 4 supene kašike krem sira
  • 1 prstohvat peršuna i mirođije, sitno iseckanih
  • so
  • tucana paprika
Zašto je dobro jesti beli luk?

Beli luk ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Sadrži više od 400 različitih aktivnih sastojaka. Obiluje brojnim vitaminima i mineralima poput vitamina A, B1 i B2, kao i vitaminom C. Bogat je i aminokiselinama, enzimima, biljnim mastima i vlaknima, kao i gvožđem, kalijumom, jodom, selenom, fosforom, sumporom i kalcijumom.

Pogledajte kako se pravi:

Recept za gurmanski umak od belog luka:

Kako biste napravili ovaj umak, očistite beli luk, dodajte susam i maslinovo ulje i pecite u rerni na 180°C dok ne porumeni. Pustite da se mešavina belog luka malo ohladi. U međuvremenu odvojite 1-2 kašike aromatičnog ulja natopljenih belim lukom, iz smese i ostavite za ukras.

Ohlađeni beli luk izgnječite i dobro pomešajte sa krem sirom, seckanim peršunom, solju i tucanom paprikom.

Stavite smesu na tanjir za serviranje, pokapajte aromatično ulje od belog luka koje ste odvojili po vrhu i ukrasite tucanom papirkom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i tradicionalni makedonski umak makalo od belog luka i ljutih pečenih papričica.

Pročitajte i kako se pravi savršeni umak od fete

BONUS VIDEO

Kako se pravi roštilj sos Izvor: Kako se pravi roštilj sos

StvarUkusa