Sosove svi volimo, bilo u hamburgerima ili salatama. I zaista, najbolji deo sočnog hamburgera uvek bude ukusni sos. Međutim, većina brze hrane i sosova koji se kupuju u prodavnici su visokokalorični, prepuni veštačkih aditiva i sadrže velike količine šećera, soli i masti. Ali, na sreću, kod kuće možete napraviti zdravije verzije, koje i dalje imaju savršen i primamljiv ukus. Na društvenoj mreži TikTok, nutricionisti dele svoje omiljene "magične" recepte za sosove za salate i meso, koji imaju visoku hranljivu vrednost i ne zahtevaju puno sastojaka.
Magični sos:
Dijetetičar Stef Graso, osmislio je vrhunski recept za "magični sos" koji se kombinuje sa mesom, povrćem, krompirom i svežim salatama. Brzo se priprema.
Sastojci:
- sveže začinsko bilje po izboru (bosiljak, mirođija, majčina dušica, ruzmarin)
- 3 kašike grčkog jogurta
- 1 čen belog luka
- sok od 1/2 limuna
- so i biber, po ukusu
Recept za magični sos:
U blender dodajte sveže začinsko bilje, grčki jogurt, beli luk i sok od limuna. Ubacite so i biber. Blendirajte i servirajte sos u činiju ili ga pospite po hrani. Čarobni sos može da ostane svež do nedelju dana u frižideru, samo ga čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.
Big Mac sos:
Dijetetičarka Nikol Hoskens preporučuje da napravite Big Mac sos sa visokim sadržajem proteina i može da se napravi za manje od pet minuta.
Sastojci:
- 1/4 crnog luka, narendanog
- 1 čen belog luka, vrlo sitno iseckanog
- 2 kašike slatko-kisele zimnice
- 1,5 kašika senfa
- 180 g grčkog nemasnog jogurta
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 2 kašičice mlevene paprike
- so i biber po ukusu
Recept za big mek sos:
U posudi za mešanje pomešajte sve sastojke sa grčkim jogurtom. Zatim dodajte jednu kašičicu belog luka u prahu, dve kašičice dimljene paprike, so i biber po ukusu. Promešajte sve i servirajte.
Tahini sos:
Nutricionistkinja Lin Abed preporučuje tahini sos, koji pravi na sledeći način:
Sastojci:
- 2 kašike tahinija
- 80 ml vode
- 1 kašika soja sosa
- sok od 1/2 limuna
Recept za tahini sos:
U teglu sipajte dve pune kašike tahinija, vodu, soja sosa i sok od pola limuna. Dobro protresite dok se ne sjedine i servirajte na salati, mesu ili kao umak. Možda ćete želeti da napravite i najbolji domaći tartar sos.
Pročitajte kako se pravi original burger sos
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Recept za svinjsko pečenje za Božić
Posni rolat sa keksom i kafom za Badnji dan
Korpice punjene piletinom i šampinjonima