Sastojci:

  • 500 g telećeg mesa, isečenog na kockice
  • 2 glavice luka, sitno iseckane
  • 2 velike šargarepe, oljuštene i isečene na kockice
  • 1 praziluk, očišćen i sitno iseckan
  • 200 ml grčkog jogurta
  • 2 kašičice mešavine suvih začina
  • biber, po ukusu
  • 100 ml ulja
  • 2 kašike mekog brašna
  • 1 peršun, seckani
Zašto je dobro da povremeno jedete teletinu?

Teletina je bogata cinkom, vitaminima iz B grupe, gvožđem, ali i brojnim mineralima poput joda, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma itd. Ne sadrži gruba vlakna vezivnog tkiva i lako se vari.

Recept za domaću teleću čorbu sa povrćem:

Kako biste napravili teleću čorbu zagrejte ulje i pržite teletinu 5 minuta na jakoj vatri dok ne porumeni sa svih strana. Dodajte šargarepu, praziluk i luk, pa pržite oko 10 minuta da povrće omekša. Kada meso porumeni, sipajte postepeno mlaku vodu da pokrije meso i povrće do vrha šerpe, dodajte mešavinu suvih začina ili posolite, smanjite vatru na srednju i ostavite da se lagano kuva oko sat vremena. Skinite dodatnu masnoću koja se stvara oko ivica lonca.

U šoljici pomešajte brašno i kutlaču supe, dobro promešajte da se mrvice razbiju dok ne dobijete glatku smesu. Kada su meso i povrće skuvani, a čorba se smanjila za ⅓ tečnosti, umešajte mešavinu brašna i odmah sklonite sa vatre. Dobro promešajte i ohladite oko 10 minuta.

Dodajte jogurt i biber. Pre nego što skinete sa vatre, dodajte seckani peršun. Pokrijte i ostavite da se malo ohladi. Servirajte sa kašikom jogurta. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i sarma čorbu, isti ukus a brže se sprema!

Pročitajte kako se pravi čorba od krompira i belog pasulja

BONUS VIDEO

Recept za gustu čorbu sa šargarepom i rezancima Izvor: Recept za gustu čorbu sa šargarepom i rezancima

StvarUkusa